Светла Иванова не спира да работи за доброто на малки и големи – написа „Вълшебна книжка за най-малките”, която е четвърта поред интерактивна книжка за деца и родители от проекта й „Тананикаща йога”, прави музика и я представя пред публика, когато почувства необходимост от това, основател е на Salt&Art - Солни стаи и йога студио.

Пред Ladyzone успешната жена, завършила „Предучилищна педагогика” и „Поп и джаз музика”, както и майка на две прекрасни деца – Виктор и Стела, разказва и за отношението си към интериора в дома и разкрива кое е любимото й кътче в него. Светла е и колекционер на различни видове чай, обича светлината на свещи и уханието на свещеното дърво Пало санто.

Снимка: Личен архив

Светла, държиш ли домът ти да е огледало на критериите ти за красиво?

Много обичам да съм си у дома, както и да чистя и подреждам. Сама чистя и дома, и студиото си. С изчистването, като акт на действие, изчиствам не само тези две пространства, а и мислите си, освобождавам ума си.

Чистенето може да бъде медитация. Чистотата е най-важното качество според мен. Чистота в смисъл на подреденост и най-вече чистота в отношенията с хората.

Не случайно във „Вълшебна книга”, която е с 18 медитации, това е последната медитация, която съм включила и най-ценнното качество към което се стремя ежедневно. Гладенето също е моя любима медитация. Тогава ми идват най-хубавите идеи. Понякога си пускам аудио книга, докато оправям вкъщи и не усещам как минават 2-3 часа в чистене и готвене. Мисля, че можем да наречем себе си с гордост – „ренесансови жени”. Защото, за да бъдем всичко това, което са били те и за да владеем разнообразни умения, и да поддържаме нивото си, се доближаваме много до онези наши разностранно развити предшественички. Жената, според мен, трябва да умее много неща...

Благодарение на нашата многоликост, всеки мъж има цял харем вкъщи (шегува се, б. а.), и то ежедневно. Разбира се, стига той да види и осъзнае, че да живееш с толкова много жени, събрани в една, е привилегия. Ние не сме майка – днес, а утре – домакиня (усмихва се, б. а.)!

Предпочиташ ли определен стил на подредба?

Обичам да ми е удобно мястото, където чета и не чета, както и да си направя чаша хубав чай. Например, фотьойлът, който показвам и на снимката, е в стил ар деко и сгушена в него, ми е много приятно. Харесвам този стил, защото предлага богатство на цветове и орнаменти и съчетава удобство, разкош, шик и съвременни материали. Като цяло харесвам еклектиката, съчетаваща антични мебели с модерни. Много обичам и скулптури.

Снимка: Личен архив

Освен фотьойла, на който се чувстваш комфортно, имаш ли друго любимо място вкъщи?

В момента любимото ми място е една тераса, която до скоро почти не използвах, но успешно превърнах в работен кът. Нещо като домашен офис или още едно „стайче”, както преди години бях чула любимата ми актриса Мария Каварджикова да казва в едно представление: „Обичаме да превръщаме терасите си в стайчета”. Е, аз не изкарах на моята скара и печка, но пък направих място за отдих и релакс (усмихва се, б. а.). Място, в което пиша и се отпускам.

Снимка: Личен архив

Понякога там си каня и гости, особено, когато е приятелка, с която имаме много да си бъбрим, а не искам да досадя на останалите членове от семейството ми. Приятно ми е вечер да се усамотим на приглушена светлина на чаша вино или чай - колекционирам различни видове чай от цял свят. И обожавам свещи, и аромати!

Снимка: Личен архив

Какви аромати обичаш?

Ароматът на дървото Пало санто, чието име на испански означава „свещено”, „свято” дърво, ми е любим. Като етерично масло ми е малко тежък, предпочитам да ползвам само пръчици от дървото, когато съм изморена. Обикновено, когато пиша книга и прекарвам повече време на компютъра и усетя, че започвам да се разсейвам или искам да си повдигна настроението, си паля от пръчиците за кратко.

Снимка: Личен архив

Ароматът на това дърво е чудесен преди и по време на медитация, защото подпомага настройката на човек. Известно е, че е използван още от древни времена като средство за духовно и енергийно пречистване. Със сигурност повдига духа, носи чувство за спокойствие и мотивация, и изпълва пространството със сладък мирис. Освен това действа добре на имунната и нервната система, както и за по-бързо възстановяване от заболяване.

  • 35 вещи с Фрида Кало и дърва от обора: как Джули от Белгия обнови стара българска къща
  • В дома на Анелия Овнарска-Милушева - двор с каменна ограда и малка градинка за зелени подправки
  • Нора Ампова: Апартаментът ми има излъчването на бутиково хотелче, музей, бар и ресторант
  • Мишер Анастасова: Едно жилище е станало дом, когато искаш да прекарваш повече време в него, отколкото навън
  • Инстаграмският дом на Йоана Йокко: Най-хубавото нещо е, че в него цари любов
  • Катето Евро разкри тайната си рецепта за козунаци
  • Деница от „Ергенът“ за своя дом на село с овощна градина и много цветя
  • Как да си направим лесна и ефектна великденска декорация
  • Радостина Драгостинова, която превърна дома си в магия с... „натурии“
  • Как да украсим по великденски дома си