Посветили сме целия април на търсене на свежи идеи за модерен дом, като днес надникваме в софийския апартамент и къща под наем във Франция на художничката Нора Ампова. Талантливата сестра на Владимир Ампов - Графа е родена през 1989 г. в София, завършва Националната художествена академия в София с магистърска степен по изящни изкуства през 2014 г. Изкуството, което създава, е открито, колоритно и изпълнено с чувсто за хумор и ирония, а днес с Нора си говорим открито за идеите и предметите, които превръщат едно жилище в модерен и уютен дом.

Апартамент в София
Снимка: Александър Михайлов

Кой е любим ти кът, предмет, трансформация или нещо друго от интериора вкъщи?

Това е едно старо писалище - ние го наричаме секретер, което родителите ми имат откакто се помня.

Апартамент в София
Снимка: Александър Михайлов

Сподели малко повече подробности за него и защото толкова го харесваш?

Секретерът беше любима мебел на моята майка, на него тя пишеше съкровените си стихове. Сега, години по-късно го приютих в дома си в София, като го трансформирах и освежих. След отстраняване на стари лакове по него, реших да го боядисам розов. Така той стана един от акцентите в дома ни. Обичам да го използвам за рисуване и учене на френски.

Апартамент в София
Снимка: Александър Михайлов

Би ли представила няколко свежи идеи за трансформация на балкона/терасата на жилището, където ще прекарваме все повече време през идните по-топли дни от годината?

Домът ни в София, както и къщата, в която сме под наем във Франция, нямат тераси, но имат дворове. Но така или иначе, независимо от типа на външното  пространство, принципите за уют са сходни. А това са именно – растения, много растения, лампички, гирлянди, цветни акценти в текстила. Не е нужен лукс, за да се създаде приятна и отпускаща атмосфера. Е, не би навредило присъствието на барбекю или грил за летни угощения.

Къща под наем във Франция
Снимка: Личен архив

Каква е твоята формулата за модерен и уютен дом?

Стремя се да съчетавам практичност с артистичност. Важно е в дома да има изкуство, то отваря и обогатява пространството. Наличността на естествена светлина и добавените осветителни тела са също много важни за атмосферата. Естествените материали на мебелите също, предпочитам дърво. Най-важно за мен е домът да има дух и индивидуалност.

Апартамент в София
Снимка: Александър Михайлов

Откъде намираш вдъхновение за обзавеждане на дома?

През последните години пътувам активно. Със семейството ми сме обитавали редица жилища, които сме наемали краткосрочно или дългосрочно. Живели сме в Берлин, Атина, гръцкия остров Лесбос, Женева и други. Този опит ми помогна да обогатя визуалната си култура относно архитектура и интериорен дизайн.

Къща под наем във Франция
Снимка: Личен архив

Вдъхновение черпя също и от съвременни барове и ресторанти по света, както и от музеи и галерии. Бих казала, че за да създам дома ни в София, съм откраднала парчета идеи от всички тези места, през които сме преминали. Със съпругът ми Борис се шегуваме, че софийският ни апартамент има излъчването едновременно на бутиково хотелче, музей, бар и ресторант.

Апартамент в София
Снимка: Александър Михайлов

Следваш ли тенденции и актуални цветове или имаш свои любими, които присъстват постоянно в дома?

Бялото в интериора е абсолютна класика, но душата ми се радва, когато е в комбинация с ярки цветни акценти, като розово, зелено, златно и т.н. Не следя конкретни тенденции, но любим подход в изграждането на атмосфера за мен е съчетанието на съвременност с антикварни акценти или с други думи – обожавам еклектиката.

Къща под наем във Франция
Снимка: Личен архив

Още от малка си падам по ретро мебели, но това се засили още повече, след като поживях в Атина. Там всяка неделя районът около Монастираки се превръща в огромен антикварен пазар със всевъзможни съкровища. С Борис имахме традиция да ходим всяка седмица и да се пазарим на развален гръцки език. Сега и в двете ни жилища присъстват мебели, предмети и произведения на изкуството, които са пълни със спомени.

Къща под наем във Франция
Снимка: Личен архив

Вижте къде Нора намира вдъхновение за промяна в интериора. >>>

Четеш ли списания и сайтове за архитектура, интериор и дизайн? Кои са ти любимите ти и с какво те привличат?

Единственото физическо списание, за което съм абонирана е френското BeuxArts и там понякога попадам на материали за архитектура и дизайн. Имам, разбира се, и неща, които следя в Инстаграм, но честно казано, предпочитам да преживявам на живо удивлението си от интериорните решения.

Къща под наем във Франция
Снимка: Личен архив

Как се раждат обикновено у теб идеите за промяна на интериора вкъщи?

Както по-рано споменах, идеите идват главно от пътуване по света. Но също обичам да колекционирам кактуси, а когато закупя нов, обикновено пренареждам почти цялото пространство, за да му намеря перфектното място.

Къща под наем във Франция
Снимка: Личен архив

Кога едно жилище се превръща в истински дом и как си постигнала това?

Постигнах го с голям ентусиазъм, както и с помощта на баща ми, с когото изградихме сами авторска дървена кухня, както и редица интериорни решения. Като, например, наклонен рафт за книги, вървящ успоредно на скосяването на тавана и др. Той бе така мил да ми се върже на всички екстремни идеи в този процес. И така, ако човек вложи част от себе си в жилището си и се грижи за него всекидневно, то неминуемо се превръща в дом.

Къща под наем във Франция
Снимка: Личен архив

Вижте свежи идеи от Нора за постигане на модерност и уют в жилището. >>>