Великден свързваме с ритуали като боядисване и борене с яйца за здраве. Даваме си надежда за новото начало, хапваме вкусни козунаци и споделяме мигове със семейството.
Има обаче любопитни подробности, които не знаем за Великден.
1. Много хора се чудят защо яйцата са основна храна и символ за Великден. Всъщност яйцето е възприемано като древен символ на плодородието.
2. В Украйна боядисването на яйцата се нарича писанка. Традиционното действие на писанката се извършва с помощта на восък и бои, но този колоритен обичай се разпространява извън страната едва след идването на украинските имигранти в САЩ.
3. Американците харчат близо 2 милиарда долара за великденски бонбони. Това прави Великден вторият по големина празник на бонбоните след Хелоуин, според проучване на Do something.
4. 70% от закупените великденски бонбони са шоколадови, според според проучването.
5. Първото шоколадово яйце в Обединеното кралство е произведено в Бристол през 1873 г. През 19 в. семейство Фрай от Бристол управлява най-голямата фабрика за шоколад в света и произвежда първото шоколадово яйце през 1873 г. Две години по-късно, през 1875 г., Cadbury's произвеждат първото си великденско яйце.
6. Историята за великденския заек идва от предхристиянска Германия. Смята се, че заекът е символ на езическата богиня на пролетта и плодородието. С разпространението на християнството в Европа езическите традиции се смесват с християнските празници и великденският заек слага гнездо с шарени или шоколадови яйца за децата, които са се държали добре на Великден.
7. „Търкаляне на великденски яйца в Белия дом" се събитие в семейството на президента на Съединените щати от 1878 г. насам.
8. Най-голямото великденско яйце тежи 7200 кг. Произведено е в Италия и е показано в търговския център La Acciaierie в Corte Nuova.