Наскоро Елена Петрелийска от MasterChef проведе първия си кулинарен терапевтичен клас. Свързахме се нея, за да научим повече подробности за него, както и за останалите проекти, по които работи.

„От 7 години водя кулинарни курсове, но сега реших да направя нещо ново. Терапевтичният клас е посветен на хранителните нарушения и разстройства. В разгадаването на тази алхимия от емоции и хранене ми помага и доктор Светлана Димитрова, която е психотерапевт“ – сподели ни Елена.

Курсът е еднодневен и ни учи на правилните комбинации от храни, за да може тялото да се самолекува. Да разпознаваме вътрешните сигнали на организма.

Снимка: Личен архив

Ето няколко примера. За да се усвои добре желязото, ни трябва витамин С. Затова е добре салатата от спанак да е с дресинг от цитрусови плодове или да добавим пресни чушки, които са богати на витамин С.

Снимка: Личен архив

При безмесното хранене зърнените храни трябва да се комбинират с бобови. Към ризотото да добавим шепа нахут или към ориза да прибавим грах. Така получаваме пълноценен протеин.

Курсистите, записали се за терапевтичен клас, получават и индивидуален хранителен режим, изготвен от Елена Петрелийска.

Тя планира след време да провежда курсове и в други градове, като темите ще са свързани с различни болестни състояния.

Снимка: Личен архив

Всъщност Елена често пътува из страната, тъй като съпругът й Ники е консултант на различни ресторанти, обучава персонала им и изгражда менютата.

Консултирането е на два етапа по две седмици, като паузата между тях също е две или три седмици.

Семейството вече е работило в Казанлък, Пловдив, Златни пясъци, Бургас и Гоце Делчев. В момента преговаря и за два ресторанта в Испания.

Снимка: Личен архив

„Една от често срещаните грешки в ресторантите е, че оставят на персонала да си определя работното време. Имат прекалено голяма свобода и не са добре обучени. Липсва дисциплина и организация. Хората не знаят как да си направят нужните заготовки и в какво количество. На мнозина не им се работи и не се интересуват от работата. Малцина са тези, които попиват, но заради тях виждаме, че усилията ни имат смисъл“ – разказа ни Елена.

Снимка: Личен архив

От скоро тя прави със своя 5-годишен племенник Александър кулинарно шоу в Инстаграм, което се казва „Шеф и половина“.

Снимка: Личен архив

Елена свързва наближаващите великденски празници не толкова с обилното хранене, а със завръщането към боядисването на яйца с естествени продукти.

Снимка: Личен архив

„Баба ми, на която съм кръстена, винаги боядисва с обелки от червен и бял лук. Аз боядисвам също така с куркума, чай каркаде, лилаво зеле и листа от рози. Иначе козунаците ги прави Ники“ – сподели ни Елена, която тази година ще празнува Великден в Гърция.

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

  • Какво забъркаха в кухнята Божана от MasterChef и Екатерина от "Ергенът" (ВИДЕО)
  • Как известните българи посрещнаха Великден (СНИМКИ и ВИДЕО)
  • Калин Евтимов от "Бригада Нов дом" за семейните традиции на Великден (ВИДЕО)
  • Великденски грим със сварено яйце - за перфектно нанасяне на фондьотена (ВИДЕО)
  • Бавно печено агнешко с пресни картофи и розмарин за Гергьовден
  • 12 поверия за Великден, които е добре да знаем
  • 13 любопитни факта за Великден, които не знаете
  • Читатели на Ladyzone.bg: Показахте ни вашите боядисани яйца за Великден (СНИМКИ)
  • Великденските традиции по света (СНИМКИ+ВИДЕО)
  • Днес е Велика събота: Какво повелява традицията? (ВИДЕО)