Наскоро Елена Петрелийска от MasterChef проведе първия си кулинарен терапевтичен клас. Свързахме се нея, за да научим повече подробности за него, както и за останалите проекти, по които работи.
„От 7 години водя кулинарни курсове, но сега реших да направя нещо ново. Терапевтичният клас е посветен на хранителните нарушения и разстройства. В разгадаването на тази алхимия от емоции и хранене ми помага и доктор Светлана Димитрова, която е психотерапевт“ – сподели ни Елена.
Курсът е еднодневен и ни учи на правилните комбинации от храни, за да може тялото да се самолекува. Да разпознаваме вътрешните сигнали на организма.
Ето няколко примера. За да се усвои добре желязото, ни трябва витамин С. Затова е добре салатата от спанак да е с дресинг от цитрусови плодове или да добавим пресни чушки, които са богати на витамин С.
При безмесното хранене зърнените храни трябва да се комбинират с бобови. Към ризотото да добавим шепа нахут или към ориза да прибавим грах. Така получаваме пълноценен протеин.
Курсистите, записали се за терапевтичен клас, получават и индивидуален хранителен режим, изготвен от Елена Петрелийска.
Тя планира след време да провежда курсове и в други градове, като темите ще са свързани с различни болестни състояния.
Всъщност Елена често пътува из страната, тъй като съпругът й Ники е консултант на различни ресторанти, обучава персонала им и изгражда менютата.
Консултирането е на два етапа по две седмици, като паузата между тях също е две или три седмици.
Семейството вече е работило в Казанлък, Пловдив, Златни пясъци, Бургас и Гоце Делчев. В момента преговаря и за два ресторанта в Испания.
„Една от често срещаните грешки в ресторантите е, че оставят на персонала да си определя работното време. Имат прекалено голяма свобода и не са добре обучени. Липсва дисциплина и организация. Хората не знаят как да си направят нужните заготовки и в какво количество. На мнозина не им се работи и не се интересуват от работата. Малцина са тези, които попиват, но заради тях виждаме, че усилията ни имат смисъл“ – разказа ни Елена.
От скоро тя прави със своя 5-годишен племенник Александър кулинарно шоу в Инстаграм, което се казва „Шеф и половина“.
Елена свързва наближаващите великденски празници не толкова с обилното хранене, а със завръщането към боядисването на яйца с естествени продукти.
„Баба ми, на която съм кръстена, винаги боядисва с обелки от червен и бял лук. Аз боядисвам също така с куркума, чай каркаде, лилаво зеле и листа от рози. Иначе козунаците ги прави Ники“ – сподели ни Елена, която тази година ще празнува Великден в Гърция.