Великден е един от празниците, които събира цялото семейство около трапезата. Където и да се намирате по света, със сигурност трябва да сте заредени с добро настроение, когато той настъпи.

Има много обичаи, свързани с Великден, като някои от тях са сходни, но други са доста различни. 

Ето какви си традициите за Великден в различните страни на света:  

  1. Бразилия

Бразилия е известна с най-големия карнавал в света.

Този празник бележи началото на Великия пост (б.а. - носи името Куарешма). Това е религиозен период от 40 дни преди Великден. За този период е обичайно да се подаряват шоколадови яйца и зайчета като подаръци на любимите хора, което е обща традиция за Великден в повечето страни. В някои бразилски градове хората възпроизвеждат последния ден на Христос, включително неговия арест, съд и разпятие. 

      2. Германия

В баварското село Оберамергау на всеки 10 години се играе Страстна пиеса, показваща изпитанието и смъртта на Исус Христос. Тя разказва, че той е пощадил селото по време на чумата, която заплашва да унищожи малката общност през 1633 г. и е традиция на всеки оттогава. Пиесата, която се развива навън, използва заобикалящата архитектура като фон, като част от Алпите - местността Амергау, където се намира селото. Немските туристи идват отвсякъде, за да видят тази пиеса, която се играе от май до октомври и понякога е напълно резервирана, така, че предварително трябва да си запазите места. 

  1. Великобритания

В различните части на Обединеното кралство има различни фестивали и необичайни спортни събития като част от великденските традиции. В някои села се провежда надпревари с палачинки, където хората се състезават помежду си, докато хвърлят палачинки във въздуха и се опитват да ги хванат. Който изпусне палачинката си, губи състезанието. Това състезание се провежда на Палачиновия вторник, известен също като Маслен вторник. Тази традиция датира от 1445 г.  

  1. Гърция

Гръцкият Великден обикновено се празнува след католическия Великден, тъй като следва Юлианския календар. Този празник се смята за най-големият в южната ни съседка. На малкия остров Корфу е традиция на Великденска събота да се хвърлят глинени съдове от балконите, което бележи първото възкресение. Следва среднощна литургия и след това Великденска вечеря. На Великден се готви агнешко на шиш и миризмата му се носи по улиците в градовете и селата. Великденските яйца се оцветяват само в червено, което представя кръвта на Христос. Децата играят игра, в която се опитват да счупят яйцата на останалите, без да счупят своите (б.а. - подобно на България). 

  1. Франция

В град По готвачите се събират, за да приготвят огромен омлет на централния площад. Той се прави от хиляди яйца и се сервира на местните жители на Великденския понеделник. Тази традиция се спазва в продължение на три десетилетия, но според някои е започнала още по времето на Наполеон. Тогава той нарежда голямо ястие с яйца да се сервира на войниците му. Всяка година омлетът става все по-голям и по-голям. 

  1. Испания

Ако някога сте били в Испания, значи знаете, че местните обичат фестивалите. Така че не е изненадващ фактът, че Великден в тази страна се празнува цяла седмица. Тя започва през Страстната седмица или “Semana Santa” на испански. Във Вергес, близо до Барселона, по това време от годината мъжете се маскират като скелети и изпълняват танц на смъртта. Това се случва на Велики четвъртък, като местните жители носят пепел и часовници около средновековното село. Този танц представлява окончателната присъда, с която се решава дали душата на човек отива в рая, чистилището или ада. 

  1. САЩ

Великденските традиции в САЩ започват с Марди Гра, което на френски означава Дебел вторник и бележи началото на Великия пост. В Ню Орлиънс се отбелязва с паради. На Великден има такива във всички големи градове в САЩ. Тези тържества включват танцуващи великденски зайчета, изящно декорирани яйца в пастелни цветове, лов на яйца за деца, както и изобилие от шоколадови зайчета и шоколадови яйца. Великденска традиция, разпространена по целия свят. 

  1. Португалия

В Португалия големите тържества започват на Разпети петък, когато в цялата страна сламени кукли се окачват и изгарят върху големи огньове, за да представят измъчването на Юда. Много страни от Латинска Америка имат същата традиция като Мексико, Венецуела, Уругвай и Бразилия, където сламената кукла обикновено се окачва на Разпети петък и се изгаря на Великден. 

  1. Румъния

В Румъния Великден е пълен с обичаи, свързани с християнските православни традиции, подобни на тези в Гърция и България. По време на Великденската седмица румънците украсяват великденските яйца  с различни цветове и детайлни шарки, обикновено символични за религиозни и мозаечни дизайни. По време на Великденската литургия хората се събират в църквата, за да запалят свещите си от свещения пламък, който се разпространява от свещеника, наречен Божи огън. Местните носят свещите си обратно у дома и леко обгарят вратата във формата на кръст три пъти, символ на Светата Троица. Това е традиция за освещаване на дома. 

  1. Австралия

Повечето от нас свързват зайчетата с Великден, но не тaкава е ситуацията в Австралия, където тези животни унищожават зеленчуковите култури. Ето защо те имат Великденското билби, което също се оказва застрашен вид и е въведено като част от кампания, ръководена от организации за защита на животни. Това е вид бандикут с дълги уши и е малко двуутробно животно, което има остра муцуна, черно-бяла опашка и сива козина.  

Как се казва „Честит Великден“ на различни езици? 

Просто от любопитство, нека видим как хората по света си пожелават “Честит Великден” на собствения си езици: 

Испански: Feliz Pascua; 

Португалски: Feliz Páscoa;

Немски: Frohe Ostern;

Италиански: Buona Pasqua;

Френски: Joyeuses Pâques;

Гръцки: Καλό Πάσχα (Кало Пас-ха);

Румънски: Paşte Fericit;

Руски: Счастливой Пасхи (Schastlivoy Pas-hi);