Колко яйца ще варите за Великден? А колко от тях ще останат здрави? За да е изпълнена мисия варене на яйца успешно, много домакини използват различни трикове, за да задържат яйцата здрави и повечето от тях да обагрят в разнообразни цветове и с различни техники.

Чували ли сте от вашите майки, че яйцата трябва да се варят, когато са престояли известно време в хладилника. Купете яйцата два-три дни преди варенето (но не и повече, за да не се развалят). Пресните яйца има по-голяма вероятност да се счупят, когато ги варите.

  • Извадете яйцата от хладилника поне 1-2 часа, за да престоят и да изравнят температурата си с тази на стаята.

След това можете да ги сложите и в малко по-топла вода на котлона, без риск да се напукат или счупят.

  • Поставете яйцата в тенджера и залейте най-добре със студена вода.

Тя трябва да покрива около един сантиметър над повърхността на яйцата. Директното им поставяне от хладилника в тенджерата с топла вода, в повечето случаи причинява напуквания.

Важно е също при поставянето в съда, в който ще варите, просто да ги положите на дъното, без да ги пускате рязко и от високо, нищо, че отдолу има вода, която ще омекоти удара.

  • Не претъпквайте с яйца съда, в който ще ги варите.

При самото варене яйцата се местят и подскачат, и могат неволно да счупят някой съсед, така че оставете малко пространство между тях. Също е добре съдът да не е прекалено голям.

И както сте чували от мами и баби – най-доброто превантивно средство против напукване на яйца е оцетът. Сложете и няколко супени лъжици в тенджерата преди да е завряла водата.

Добавянето на сол пък няма да позволи на част от белтъка да изтече, ако случайно някое от яйцата се спука.


При самото варене е важно да не завъртате копчето на котлона на най-високата температура, защото в този случай яйцата ще „подскачат” и ще се напукат. По-разумно е да оставите на средна температура.

  • Някои изпитали метода на безопасната игла горещо го препоръчват – от едната страна на яйцето (където обикновено се намира въздухът) се пробива с острото на безопасна игла.

Перфектното време за сваряване на едно яйце е между 4 и 6 минути. От съществено значение е и котлонът, на който готвите, но след 5-та минута можете да очаквате твърдо сварени яйца. Най-добре използвайте специални таймери.

  • Друг приом, от който можете да се възползвате, е не да варите, а да "изпечете" яйцата във фурната.

Температурата не трябва да е висока. Можете да ги сложите във формичка за мъфини, а вкусът се запазва същият като при варенето.

  • Планк упражнение, стягащо коремните мускули за 28 дни
  • 5+1 съвета как да задържим храната, с която сме се запасили, свежа за по-дълго
  • Мусаката на Григор Димитров без заливка
  • Как да си направим майонеза от варени яйца (ВИДЕО)
  • Съветите на експерта: как да запазим марулите и спанака по-дълго време?
  • Ladyzone те предизвиква: снимай се с най-хубавите си токчета у дома. Някои вече го направиха (СНИМКИ)
  • Грим за сини очи - стъпка по стъпка (ВИДЕО)
  • 6 перфектни предложения какво да правите с останалите сварени яйца
  • Как е изглеждала Шакира преди 30 години? (СНИМКА)
  • Боядисване на яйцата със сладкарска сметана
  • Старата рецепта за немски козунак на шеф Андре Токев
  • Как да разберете кога точно тестото ви е добре замесено? Показва ни Димитър Тончев от MasterChef България (ВИДЕО)
  • Да поканим пролетта у дома: Украса от глухарчета
  • Не пренебрегвайте балкона! 8 идеи как да го превърнете в любимо място у дома
  • Рецепти по пижами: 3 идеи за козунак в хлебопекарна
  • Писаните яйца на Мая след 20 години може да станат кехлибарени бижута (СНИМКИ)
  • Заведенията, които доставят храна до дома сега, а имат и бонуси
  • Маски за коса с продукти, които купуваме за Великден
  • 4 ефектно аранжирани великденски салати