Шеф Силвена Роу има прекрасен и вкусен подарък за своите фенове - специална рецепта за засукан великденски козунак.
"Този козунак е вълшебен, красив, пухкав и най-вече уникално вкусен! Тестото е лесно и за начинаещи готвачи даже" - споделя тя.
Необходими продукти за за тестото:
2 яйца (L размер)
110 г краве масло на стайна температура
200 мл прясно мляко
600 гр бяло брашно
110 г захар
3/4 ч.л. сол
10 г суха мая
2 ч.л. ванилов екстракт
кората нa един портокал
За плънката:
2 с.л. какао
250 г шоколад (70%) или млечен шоколад
25 г краве масло
50 мл прясно мляко или жълтък с олио за намазване на тестото
Как се приготвя
Поставете прясното мляко в малка тенджерка, оставете на среден огън да се затопли леко и добавете портокаловата кора. Махнете го от котлона и го оставете на по хладно място да се охлади до стайна температура.
Добавете маята и 1 с.л. захар към млякото с портокалова кора и разбъркайте. Добавете 2 с.л. от брашното и пак разбъркайте.
Покрийте купата и оставете да втаса за около 10—15 минути, на топло място. Когато сместа е втасала, ще се видят мехурчета по повърхността. Тестото ще е удвоило обема си.
Поставете останалото брашно в голяма купа със солта. В друга купа разбийте яйцата със захарта, докато се получи гъста и бледожълта смес. Добавете ваниловия екстракт. Добавете разбитите яйца към втасалата смес.
Направете кладенец в купата с брашно и изсипете горната смес от втасалата мая и яйца, добавете и маслото на кубчета. Замесете тестото и оставете на топло в купа, покрита с кърпа, за да втаса. Втасало е, когато удвои обема.
Тестото се разточва като голям правоъгълник с дебелина 4-5 мм. Намазва се с размекналото се масло. Поръсете навсякъде с какаото и с настъргания шоколад. Навива се на руло откъм по-широката част.
От единия край на рулото се отрязва парче с дължина около 8 см. След това с остър нож се прави разрез, започващ на 8 см от другия край, минаващ през средата по цялата дължина на рулото. Разрязаните две парчета се отдръпват настрани. Неотрязаният край на рулото се промушва между двата разрязани края, като се завива назад и минава от долу нагоре.
След това двете крайчета на разрязаната опашка се усукват на няколко пъти като плитка, а отрязаното 8 см парче руло се поставя помежду им, като краищата се усукват около парчето и се завиват около него и го прищипват. Усуканият козунак се прехвърля върху тава с хартия за печене. Оставя се да втаса пак, за да удвои обема си. Намазва се с прясно мляко.
Пече се в предварително затоплена на 175С фурна за около 35-40 мин.
За да разберете дали козунакът е изпечен отвътре, пробвайте с дървено шишче. Ако забележите, че вътре е суров, а отгоре изпечен, го завийте с алуминиево фолио и оставете да се допече. Оставете да изстине върху решетка. Поръсете с пудра захар.