Времето около Великден безспорно свързваме с вкусните козунаци. И ако в България сме свиканли на пухкави сладкиши с мека вътрешност на конци и захарна коричка, то в други страни великденският сладкиш е малко по-различен.

Къде са най-вкусните козунаци? 

1. Италианско панетоне

Снимка: iStock

Първоначално този великолепен козунак е известен като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започва да се приготвя и за великденските празници.

2. Руски кулич

Снимка: iStock

Приготвя се по-лесно и по-бързо от българския козунак. Причината е в това, че брашното е по-малко като количество. 

3. Гръцки цуреки

Снимка: facebook.com/daisybrunchbakery/

Съседството ни с Гърция често води до някои сходства в кулинарията. Гръцкият цуреки много прилича на българския козунак, с малката разлика, че има анасонов аромат.

4. Еврейска хала

Снимка: iStock

Този сладък хляб задължително е сплетен на плитка. Фитилите трябва да са четен брой – 4, 6 или 8.

5. Словенски великоночни крухки

Снимка: iStock

В превод - великденски хлебчета. Представляват малки тестени топки, приготвени без яйца.

6. Полска великденска баба

Приготвянето им е по повод завръщането на яйцата в хранителния режим на поляците след Постите. Във всяка рецепта за полски козунак има много яйца.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement