Времето около Великден безспорно свързваме с вкусните козунаци. И ако в България сме свиканли на пухкави сладкиши с мека вътрешност на конци и захарна коричка, то в други страни великденският сладкиш е малко по-различен.

Къде са най-вкусните козунаци? 

1. Италианско панетоне

Снимка: iStock

Първоначално този великолепен козунак е известен като коледен сладкиш. С времето обаче постепенно започва да се приготвя и за великденските празници.

2. Руски кулич

Снимка: iStock

Приготвя се по-лесно и по-бързо от българския козунак. Причината е в това, че брашното е по-малко като количество. 

3. Гръцки цуреки

Снимка: facebook.com/daisybrunchbakery/

Съседството ни с Гърция често води до някои сходства в кулинарията. Гръцкият цуреки много прилича на българския козунак, с малката разлика, че има анасонов аромат.

4. Еврейска хала

Снимка: iStock

Този сладък хляб задължително е сплетен на плитка. Фитилите трябва да са четен брой – 4, 6 или 8.

5. Словенски великоночни крухки

Снимка: iStock

В превод - великденски хлебчета. Представляват малки тестени топки, приготвени без яйца.

6. Полска великденска баба

Приготвянето им е по повод завръщането на яйцата в хранителния режим на поляците след Постите. Във всяка рецепта за полски козунак има много яйца.

7. В Испания - Мона де Паскуа

Снимка: iStock

В зависимост от района, козунакът е известен с различни имена. Хората в Каталуния обикновено приготвят козунаци във впечатляващи форми на детски герои. Използват много пудра захар и стафиди. 

Ако искате да си приготвите някои от изброените идеи, вижте рецепти тук: