Британската актриса Хелън Мирън си има любим десерт. Наградената с „Оскар“ звезда от „Кралицата“ е луда по италианския козунак Панетоне и не може да повярва, че все още няма дума за хората, които са пристрастени към този десерт.

„Просто най-добрият“, написа тя в Инстаграм. „ Как се нарича човек, който е влюбен в Панетоне? Трябва да си има дума.“

Феновете на голямата актриса веднага са се впуснали да помагат в изобретяването на подходяща дума. Сред предложенията са „Отбор Панетоне“, „Фенетоне“ (fanettone – комбинацията с думата „фен“) и „Панемур“ (Panemour – комбинация с думата Amour, любов).

Снимка: istockphoto.com

Панетоне е италиански козунак, който първоначално се е приготвял като традиционен коледен десерт. С времето обаче постепенно започнал да се приготвя и за великденските празници.

По всяка вероятност Хелън Мирън не си приготвя десерта сама, тъй като през 2014 г. разкри, че не я бива много като готвач. Или по-скоро не ѝ се занимава с планирането, покупките и времеемкото готвене.

Снимка: Getty Images

„Толкова много работа, само за да хапнеш“, каза тя пред вестник „Сиатъл Таймс“. „Страхотно е, когато някой друг се занимава с готвенето.“

Ако не споделяте вижданията на Хелън Мирън за готвенето, може да опитате сами да си приготвите Панетоне с тази рецепта от LadyZone.bg.

Ето как сами да си приготвите Панетоне, за да опитате любимия десерт на Хелън Мирън:

Продукти:
50 г тъмни стафиди
50 г светли стафиди
40 г прясна мая
700 г брашно
1 ч.л. сол
140 г захар
4 яйца
4 жълтъка
2 ванилии
сокът от 2 лимона
400 г масло
100 г захарни портокалови кори
150 г бадеми

Приготвяне:
Размийте маята в 1 ч.ч. топла вода. Добавете 300 г брашно, солта, захарта, разбитите яйца и оставете сместа да втаса. Добавете жълтъците, ванилиите, лимоновия сок, останалото брашно, 300 г размекнато масло и месете 10-15 минути. Оставете на топло за 2 часа. Оваляйте портокаловите корички, стафидите и бадемите в брашно, сипете ги в мекото тесто и размесете. Сложете тестото в тава върху намаслена хартия и отгоре направете кръстообразен нарез. Оставете да втаса 1 час. Поставете в нареза кубче масло и намажете с масло козунака. Поръсете с нарязани бадеми. Печете 10 минути в загрята на 220 градуса фурна и намалете на 180 градуса.