Плодовите дръвчета цъфнаха, щъркелите пристигнаха, а Великден е на 4-5 козунака време. Тази година празникът за нас е на 09.04. (неделя). Време е да мислите за боядисване на яйца, месене на козунаци и да търсите в магазините тревичка, кошничка и брашно. И всичко това преди да сте обиколили църквата 3 пъти.

И тъй като Великден без козунак не е сладък, ден-два преди него се почва голямото месене. Козунакът символизира тялото на Иисус Христос, но преминава религиозните граници и присъства в различните кухни. В Турция имат подобен сладкиш, който наричат чорек (çörek). Днес той не е само сладък обреден хляб, а тестен сладкиш, който присъства целогодишно в магазините. От козуначеното тесто се приготвят още изкушения - рула и кифли. Основните съставки ги знаете: брашно, мляко, захар, яйца, масло и мая. Ето обаче колко различни могат да са козунаците, ако пооткраднем идеи от „съседите“.

Кулич – руският козунак

Той винаги е кръгъл и висок, като украсата му е декорация от тесто. Както рецептите за козунак у нас, така и в Русия за кулич има много вариации – добавки от стафиди, орехи, бадеми. Цилиндричната му форма е свързана с руските църковните обичаи и изисква печене във високи кръгли форми. Така технологията на приготвяне става малко по-различна. Тестото е по-меко и изисква повече време за втасване. След като се омеси, то се сипва в цилиндричния съд до неговата среда и се оставя да втасва, докато не го изпълни. Готовият и изстинал кулич се залива с глазура - пудра захар размесена с лимоновия сок и ром.

Снимка: istockphoto.com

Цуреки – съседският козунак

Ако обичате да крадете рецепти от съседите, тази година може да опитате гръцкия козунак цуреки. Основната разлика е, че гърците обичат острия анасонов аромат и за това не го спестяват и на козунака. Ако не можете да намерите подправката, то заменете с няколко лъжици мастика. Традиционно за гърците е и че техният цуреки има поставени червени яйца между плетките. Това се среща и при нас, но при тях е задължително - все пак, това е обреден хляб. По желание се добавят бадеми или поръсвате със сусам.

Снимка: istockphoto.com

Панетоне – трайният италиански козунак

Изненадващото е, че тези козунаци могат да издържат до 6 месеца. Панетоне не изисква много месене, а повече втастване. Неговият произход е от Милано и най-много се приготвя по Коледа. Височината на сладкият хляб е около 15-20 см, а добавките могат да са всякакви вкусотии. По традиция се приготвя за около 2-3 дни. Започва се със закваската и замесеното тесто се оставя да втасва почти цяло денонощие. На третия ден оформеният панетоне се оставя да втаса за трети път и чак тогава се пече. Разбира се, днес рецептите позволяват и втасване за три часа, в които тестото да удвои обема си.

Снимка: istockphoto.com

Има време до Велика Неделя, грабвайте идеи и експериментирайте!