Продукти:

За тестото:
250 г пълнозърнесто брашно от лимец (прясно смляно)
250 г пълнозърнесто брашно от спелта (прясно смляно)
250 г пълнозърнесто брашно от пшеница (прясно смляно)
250 г бяло брашно тип 500, плюс допълнително за подмесване
100 г соево брашно
1 пакетче бакпулвер
2-3 пакетчета ванилия
6 яйца
100 г краве масло, допълнително за намазване
15 г какаово масло
½ ч.л. пчелен прашец
21 г суха мая (може и прясна)
1 ч.ч и 3 с.л. кристална захар
½ ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. прясно мляко
настъргани кори от 1 лайм и 1 лимон

За плънката за здравословния козунак:
2 шепи стафиди
2 шепи орехи, начупени
цели орехови ядки и кафява захар за поръсване

За плънката за суперкозунака:
½ ч.л. пчелен прашец
сок от ½ лайм
1 с.л. мед
2 с.л кленов сироп
1 шепа годжи бери
1 шепа стафиди
1 шепа сушени сливи
1 шепа сушени кайсии
1 шепа орехи
1 шепа сушена папая и манго
чия, маково семе и кафява захар за поръсване


Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в 1 ч.ч. топло прясно мляко, 3 с.л. захар на кристали и 3 с.л. бяло брашно. Разбива се на гъста каша, която трябва да е с температура 40-45 градуса. Поръсва се с брашно и се оставя на топло за 20-30 минути, докато не стане на балончета. В голяма купа се смесват три пъти пресятите брашна от лимец, спелта и пшеница и се добавя 1 пакетче бакпулвер и 2-3 пакетчета ванилия. В малка тенджера се разтопява маслото и какаовата мазнина. В друга купа се разбиват 5 яйца на стайна температура. Към разтопеното масло се добавя 1 ч.ч. кристална захар, а към яйцата ½ ч.ч. кафява захар, лимонени кори от зелен и жълт лимон и ½ ч.л. пчелен прашец, разтворен във вода. Разбъркват се и се смесват, като маслото не трябва да е много горещо.

Полученият микс се добавя към брашното и се бърка до получаването на рядко тесто. Добавя се маята и започвате да добавяте на части бяло и соево брашно до получаване на меко тесто. Поръсва се бяло брашно върху тестото, покрива се с кърпа и се оставя на топло място да втаса. Когато брашното по повърхността се напука, тестото се вади от купата върху набрашнен плот, най-добре дървен, и се започва месенето, като се добавя бяло и соево брашно до получаване на желаната консистенция. Тестото трябва да е меко, гладко, топло и влажно. Оставя се да втаса, поръсено с брашно и завито на топло място.

Когато тестото удвои обема си, се изважда на изчистения и намазнен плот и се меси с омазнени ръце, за да не лепне тесто по тях. Тестото се разделя на 2 равни части за двата вида козунаци.

Първи вид – Здравословен козунак

Тестото се разделя на 3 равни топки, които се издължават и притискат, така че да се получат дълги и тънки ленти. Посипват се с орехи и стафиди и се завиват по дължина, така че да се получат три дълги рула. Трите рула се сплитат на плитка и се поставят в предварително намазана с краве масло форма.  Козунакът се маже с масло и се оставя да втаса, завит на топло място. Когато се надигне до малко над средата на формата, козунакът се маже с разбито яйце и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна на долен реотан. След 10 минути се проверява дали се е надигнал. Когато се надигне до изпълване на формата, се маже пак с разбитото яйце, слагат се цели орехови ядки за украса и се поръсва с кафява захар. Връща се във фурната и се пече на 150 градуса на долен реотан до получаване на златиста коричка отгоре и започне да мирише приятно. За да проверите дали е готов от вътре се забива дървено шишче и ако то излиза сухо, козунакът е готов.



Втори вид – Суперкозунак
Тестото се разделя на 3 части. Разстила се на дълги и тънки ленти. Посипват се с плънка.

Плънка:
Предварително накиснато годжи бери в 1 с.л. мед, 2 с.л. кленов сироп, сок от ½ зелен лимон и ½ ч.л. пчелен прашец. По желание може да се добавят няколко капки ванилова есенция или част от ванилова шушулка. Отцеждат се годжи беритата и се смесват със стафиди, сушени кайсии, сушени сливи, папая, манго и орехи.
По гореописания начин се загъва плънката в руло и трите рула се сплитат. Козунакът се поставя в предварително намазнена форма, маже се с масло и се оставя да втаса, завит на топло място.

Когато козунакът се надигне до малко над средата на формата, маже се с разбито яйце и се слага в предварително загрята на 150 градуса фурна на долен реотан. След 10 минути се проверява дали се е надигнал. Когато се надигне до изпълване на формата, се маже пак с разбитото яйце, поръсва се с чия, маково семе и кафява захар. Връща се във фурната и се пече на 150 градуса на долен реотан до получаване на златиста коричка отгоре и започне да мирише приятно. За да проверите дали е готов от вътре се забива дървено шишче и ако то излиза сухо, козунакът е готов.