През ноември Ladyzone.bg празнува своя 10-годишен юбилей. По този повод заедно с предаването "Тази събота и неделя" започваме поредицата "разЛИЧНИ истории", в която 5 жени ще говорят открито за личния си и професионален свят, за битките, през които са минали и за настоящето, в което са щастливи. Всяка от тях ще бъде поставена в по-широкия обществен контекст, обяснен от психолога и социолог Детелина Стаменова. 

Красив. Шестбуквена дума, която може да направи хората щастливи или нещастни. Има различни форми, различен цвят, различен аромат, носи различни усещания. За Пам Велидис това е умението да намираш повод да се усмихваш и да се чувстваш щастлив. Тя е на 30 - съавтор на книги, автор на статии, body positive блогър и социолог. В най-трудния си период успява да свaли 57 кг. От 2013 година е и plus size модел.

Пам
Снимка: Евгений Милов

"Една жена е буквално това, което излъчва. Независимо как изглеждаш, ти можеш да си изключително огнена, страшно секси и просто да си най-женственото същество на света, без да отговаряш на строгите мерки за нормално, социално", смята младата жена.

Пам е била и слаба, но напълнява заради лечение на белия дроб. "След подобно лечение хората изпадат в депресия, ставаш доста унил, доста демотивиран, доста дълго време можеш да останеш с такива килограми", спомня си тя. По време на студентството третира тялото си с по думите й "ужасяващи диети". "Това на мен ми се отрази ужасно. В периода, в който бях най-слаба и изглеждах най-добре се чувствах по най-отвратителен начин", споделя Пам.

Снимка: Евгений Милов

Казва, че понякога пътят към това да обикнеш себе си може да е дълъг и мъчителен. Помни много остри погледи и тежки обиди.

"Травмите, които нанасят такива промени в гимназията са ужасни. Това не е нещо, което преодоляваш и след това хоп и си ок, това е нещо, което се събуждаш и всяка сутрин вземаш решение да се чувстваш добре и полагаш грижа да имаш вяра в това".

Но защо жените толкова яростно се опитват да поддържат определени килограми. Търсим мнението и на психолога и социолог Детелина Стаменова.

Снимка: Евгений Милов

"Теорията е, че жените правим много глупости в името на мъжете. За пример, още в Древен Китай жените са се опитвали да направят краката си със супер малки стъпала, въпреки жестоки болки и осакатяването им, така в днешно време това се пренася върху килограмите и вида на тялото. Затова може би една от най-големите обиди, която една жена може да посрещне, е да бъде обидена на килограми с име на едно домашно животно", обяснява Детелина и допълва:

"Това е част от начина, по който жените твърде много мислим за това как изглеждаме, а не какво отношение искаме към себе си. Защото как изглеждам, не може да измести как се чувствам".

Точно зад тази идея застава и Пам, затова от 2013 г. тя открито говори за наднорменото тегло и става plus size модел.

"Участвах в един конкурс, където трябваше да се изпратят снимки и след това започнаха да ме викат по фотосесии. Преди това се бях запознала с една фотографка от Виена. Беше посрещнато топло от някои хора, които се припознаваха или са отворени към такъв тип идеи, а има и много недоброжелатели. Това беше нещо ново за тази част от Европа, тъй като в другите части от света нещата са много по-напред", разказва младата жена.

Снимка: Евгений Милов

В света все по-популярно тава движението "body positivity". Неговата история, обаче започва още през 60-те години в САЩ, когато за първи път се повдига въпросът за срама от мазнините и дискриминацията срещу хората с наднормено тегло. В наши дни основното послание на движението е, че всички тела са красиви. А Plus size моделите все по-често са на екрана, по подиума и на кориците на престижни модни списания, за да окуражат хората да обичат себе си.

"Аз следвам много body positive модели, които се занимават с разпространение на идеи, какво да носим, какво да се обличаме и хората като цяло да се възприемат в различен тип форма – независимо дали става въпрос за килограми, може да е нещо, което различава хората по цвят на кожата, цвят на косата, които всъщност са ефекти, но се възприемат като дефекти. Това мен лично много ме дразнеше и затова реших да се занимавам с това", обяснява Пам.

Снимка: Евгений Милов

През 2013 г. професори по психология от Мичинганския университет установяват връзка между броя прекарани часове в социалните мрежи и ниската самооценка на външния вид.

"Външната оценка, която хората дават понякога може да е толкова тежка, че да не може да действаш нормално дори при елементарни занимание, един нормален разговор", споделя моделката.

Понякога наднорменото тегло се дължи на травма, в други случаи е сигнал за здравословни проблеми. Но може да бъде и симптом за сериозна липса на самоконтрол.

Снимка: Евгений Милов

"Това е скритата пандемия в момента в целия свят, а именно тази на затлъстяването и тук социалните движения за нормализиране на теглото започват да бъдат в един контраст с общественото здраве - отбелязва Детелина Стаменова. - От една страна, трябва да бъдат приети различните тела, защото не могат всички да бъдат модели, а от друга страна, не е редно да оставяме някого да унищожава здравето си като поглъща храна, от която практически няма нужда".

Снимка: Евгений Милов

"Аз живея здравословно, ходя на йога, дълго време тренирах таебо; правих си челиндж по време на карантината правих всеки ден минимум 10 000 крачки. Правя си редовно изследвания. Опитвам се да съм в най-добра форма", споделя за себе си Пам.

Днес Пам се опитва да помага на други момичета, които минават по нейния път, а новите й цели са свързани и със създаването на модна линия дрехи, тъй като смята, че в XL размер не се предлагат достатъчно атрактивни модели.

"Когато поглеждам в огледалото виждам своите негативи, но се опитвам да ги загладя и да се усмихна на момичето, което трябва да е позитивно, за да внесе по-добро настроение и на другите, и на себе си", казва Пам.

Снимка: Евгений Милов

  • Росица Манева, която е овладяла баланса между кариерата и голямото семейство
  • Да имаш деца е вид богатство. Не е в банката обаче
  • разЛични истории: Теодора Славова, която избра кариерата пред семейния живот
  • Не намираш човека, с когото да създадеш семейство и деца? Това не те прави "грешка в системата"
  • "разЛични истории": Бо, която превърна страданието си в кауза (ВИДЕО)
  • Домашното насилие е неудобна тема, защото често жертвите са тези, които го прикриват
  • Пет жени пожарникари: Ако нашата сила ви плаши, това е ваша слабост!
  • разЛични истории: Петя Боевска, която координира подслона на бежанци в Северен Ирак
  • Защо професия, в която личното време престава да бъде лично, не е "губене на време"
  • Ралица Михаилова: С поредицата "разЛИЧНИ истории" искаме да кажем, че всеки е важен и всяка история е важна