Дюлите имат стипчив и леко горчив вкус, който в комбинация със захарта при правенето на сладко доставя много по-пълно удоволствие на вкусовите ни рецептори.

Стипчивият вкус на дюлята се дължи на танина – добър антисептик, който помага при възпаления и инфекции в дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочните пътища.

Снимка: Васил Богданов

Дюлята съдържа също така пектин, витамин C, витамин B3, фосфор, калций, магнезий, натрий, витамин A и желязо.

В семките пък има витамин B17, който е с антиракови свойства.

Предполага се, че дюлята идва от Иран, като днес е разпространена в топли държави като Гърция, Франция, България, Аржентина…

Тъй като дюлята е твърда и се обработва трудно, много хора не й обръщат внимание дори когато имат плода в двора си.

Снимка: Васил Богданов

Ако тези дни се разходите из вилните зони на вашия град или в близките села, ще видите, че дюлите буквално се търкалят по улиците.

Рецептите с дюля са много и само трябва да си изберете някоя от посочените тук.

  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)