Дюлите имат стипчив и леко горчив вкус, който в комбинация със захарта при правенето на сладко доставя много по-пълно удоволствие на вкусовите ни рецептори.
Стипчивият вкус на дюлята се дължи на танина – добър антисептик, който помага при възпаления и инфекции в дихателните пътища, стомашно-чревния тракт, бъбреците и пикочните пътища.
Дюлята съдържа също така пектин, витамин C, витамин B3, фосфор, калций, магнезий, натрий, витамин A и желязо.
В семките пък има витамин B17, който е с антиракови свойства.
Предполага се, че дюлята идва от Иран, като днес е разпространена в топли държави като Гърция, Франция, България, Аржентина…
Тъй като дюлята е твърда и се обработва трудно, много хора не й обръщат внимание дори когато имат плода в двора си.
Ако тези дни се разходите из вилните зони на вашия град или в близките села, ще видите, че дюлите буквално се търкалят по улиците.
Рецептите с дюля са много и само трябва да си изберете някоя от посочените тук.