Краят на октомври и началото на ноември са перфектното време да обърнем по-сериозно внимание на тиквата. Оказва се, че класическият тиквен пай може да получи доста иновационна рецепта, която в случая идва от Саймън Дейвис от чикагския ресторант Alinea.
Шеф готвачът трансформира класическия десерт с оранжевия зеленчук по невиждан начин, като го прави прозрачен. Точно, така, прочетохте правилно - сладкишът все още идва с хрупкава златна коричка, но с една голяма разлика - пълнежът е прозрачен, така че буквално можете да виждате през него.
Но как е създал необичайния десерт?
Благодарение на науката, разбира се - използвайки ротационна машина за изпаряване, която създава течен дестилат с избрания аромат, като в този случай е на тиква.
Ястията от молекулярната гастрономия в кулинарията - като този прозрачен тиквен пай - са известни с неочакваната интерпретация на класически храни и рецепти.
Ако близките ви не харесват тиква, то този десерт може да привлече вниманието им.
Вижте още рецепти с тиква в следващото видео: