Обичате ли тиква? Предалагаме ви четири невероятни начина за използване на тиква:

  1. Нова напитка
  2. Десерт - можете да я изпечете или напълнените с мед и стафиди
  3. Супер семена - използвайте семките от тиквата за своето здраве
  4. Парти декорация - поводът е наближаващия Хелоуин. Развихрете въображението си при издълбаването на тиквата. Направите ужасяващ фенер или предизвикайте вниманието на гостите като използвате тиквата за купа за сервиране на коктейл например. 

Още много вкусни рецепти и съвети от кулинарни блогъри може да намерите в темата ни ВКУСНА ЕСЕН.

Тиквен пай в млечен шейк

Необходими продукти:

  • 2 чаши ванилов сладолед
  • 1 чаша мляко
  • 1/2 чаша пюре от тиква или сварена такава
  • 1 с. л. подправки като канела, джинджифир и други по ваш вкус
  • 1/4 чаша струшени обикновени бисквити

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Смесете в блендер – сладоледа, млякото, тиквеното пюре и подправките по ваш вкус за тиква. Добавете трохите от обикновени бисквити. Налейте в чаши и украсете със сладки по ваш вкус като шоколадови пръчици, маршмелоу. 

Пудинг с ориз и тиква

Необходими продукти:

  • ¾ чаша бял ориз басмати
  • 1 ½ чаши студена вода
  • ½ ч. л. сол
  • ½ чаша захар
  • 1 яйце
  • ¾ чаша варена тиква
  • 2 с. л. чист кленов сироп , по желание – или 2 супени лъжици кафява захар
  • 1 ½ ч. л. ванилов екстракт
  • ½ чаена лъжичка канела
  • ¼ ч. л. индийско орехче
  • ¼ ч. л. джинджифил

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Смесете ориза, водата и солта в тенджера. След като заври, оставете да къкри под капак за 8 минути. След като оризът омекне напълно, бавно добавете разбитото яйце, последвано от тиквата, кленовия сироп и подправките. Гответе още 1 минута. Добавете ванилията. Разбъркайте добре. Изсипете в купа и покрийте с найлоново фолио. 

Тиквени гофрети

Необходими съставки:

  • 2 чаши брашно
  • ¼ чаша кафява захар
  • 1 ч. л. бакпулвер
  • ½ ч. л. сода за хляб
  • ¼ ч. л. сол
  • 1-2 с. л. смляна канела, джинджифил, бахар и индийско орехче
  • 3 големи яйца
  • 1 ⅓ чаша мляко
  • ¼ чаша кленов сироп
  • 3 с. л. олио или разтопено масло
  • 1 чаша консервирана тиква или сварена такава

Снимка: iStock

Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки в голяма купа. Разбийте яйцата, млякото, кленовия сироп, разтопеното масло и консервираната тиква до гладкост. Добавете мокрите съставки към сухите и разбъркайте, до получаване на сравнително гладка смес. Изпечете гофретите във вашия гофретник според инструкциите на производителя. Хубаво е да печете на среден огън, за малко по-дълго от обикновените вафли.

Как да направите салата с тиква, вижте във видеото

  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)