Катми, палачинки, гофрети - три любими ястия, които хем си приличат, хем са различни. разликата между палачинките и гофретите е в това, че за вторите обикновено се използва уред, който им придава релеф. Катмите пък са с по-плътно тесто, в което се слага мая, и се пекат на сач. Кулинарните импровизации обаче са толкова смели, че правилата вече трудно се спазват. 

 

Сместа за катмите е богата, а тестото става плътно. Само така няма да се разлее в уреда, който използвате, и ще имате добре оформени фигурки. 

Съставки

  • 60 г Краве масло
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Захар
  • 200 мл Прясно мляко
  • 1 ч.л. Бакпулвер
  • 4 бр. Яйца

Начин на приготвяне

  • 1. Чукнете яйцата и ги разбийте с миксер на висока скорост. 

     

  • 2. Добавете прясното мляко, бакпулвера, солта и захарта и разбийте още малко. разтопете маслото и го прибавете към сместа. 

     

  • 3. Добавете брашното и разбивайте на ниска скорост, за да не хвърчи от брашното наоколо. Може да използвате и само бъркалка или лъжица, но трябва да се убедите, че не остават бучки. 
  • 4. Получената смес трябва да е сравнително гъста. Изсипвайте по 1 черпак от сместа в уреда за палачинки. Повечето от тях са с незалепващо покритие, но ако имате проблем с отлепването на готовата гофрета, намажете повърхността с масло. 
  • 5. За готовите гофрети може да направите бърз пресен конфитюр - към избрания плод (ягоди, малини, праскови, кайсии, ябълки и т.н.), добавете 1/2 ч.ч. захар. Не слагайте вода - докато се варят, плодовете пускат достатъчно течност. По желание овкусете допълнително с подправки - ванилия, канела, стрък прясна мащерка. Варете десетина минути, като периодично разбърквате. Когато сосът се сгъсти и лъжицата оставя отчетливи следи по дъното на съда, конфитюрът е готов.

     

  • 6. За солени варианти на гофретите използвайте сирене, пастет, колбас, сушени домати, песто и др.