Американската рок група "Evanescence" се завърнаха с нов албум - "Горчива истина". В интервю на Георги Тошев за "Преди обед" вокалистката Ейми Лий споделя за трудностите при създаването му, музиката, семейството, депресията и новото начало. 

"Групата е от последните мохикани, които удържат мелодиката в един много твърд рок", коментира журналистът Георги Тошев. "Горчива истина" отразява порастването на групата за изминалите 10 години. 

Ейми Лий се превръща в мега звезда едва на 21 години и печели награда "Грами". Темпото, с което се развива групата обаче, скоро се променя. Всеки от членовете й преживява и своите лични драми, загуби и пораствания. Ейми се разделя с дългогодишния си партньор и се омъжва за своя психотерапевт, с когото има син. През последните години тя се посвещава на семейството си, но продължава да създава музика за удоволствие. 

"Песните са колекция от материали, написани през последните 2 години. Но има и такива от преди 10 години. Винаги пазя една купчина идеи, по които съм работила във времето. Записахме първите 4 песни и след това всичко затвори.", разказва Ейми. 

Албумът "Горчива истина" е изцяло създаден в ковид ситуация. 

"През цялото време мислехме как да преодолеем ограниченията. И да успееш е победоносно чувство!".

Успяват да заснемат видеото на Use My Voice безопасно, като по време на снимките присъства и медик. 

Фронтменът Ейми Лий е в основата на новото звучене на албума. Дъщеря на DJ, тя няма щастливо детство и приятели. Семейството се мести от град на град. Ейми губи сестра си и брат си, става лице на фондация за епилепсия. 

"Синът ми Джак е най-красивото нещо, в чието създаване съм участвала. Това отвори сърцето ми и отключи много креативност пред мен."

Синът й също харесва новите песни в албума: "Не пускаме обаче парчетата много често в колата. Твърде тежко е за него."

Макар да е благодарна за наградата "Грами", за нея има много по-важни неща. 

"Наградите са страхотни, защото означава, че някой слуша музиката ти. И ти отдава чест. Но нанградите не са всичко. Не това е целта. Имала съм много повече смислени преживявания през годините. Номер едно например са феновете." 

Бащата на Ейми е диджей, което й повлиява при избора да се занимава с музика. 

"Винаги е имало музика вкъщи - Бийтълс, Дженис Джоплин... Обожавах я, когато бях на 12 години. Баща ми ме е окуражавал във всичките ми фази. Той ми казваше - "Трябва да се усмихваш повече и да допускаш повече хора до себе си."

През живота си Ейми губи много от своите скъпи хора, сред тях са брат й и сестра й. Музиката й помага да преодолее болката. 

"Аз не знам нищо, което да запълва тази дупка от болката, по-добре от музиката. Искам да бъда със семейството си и хората, които обичам и да не забравям, че живея в моменти, в които не всичко се върти около мен."

Една от татуировките на Ейми е посвета на брат й Роби - малки червени сърчица на ръката. 

"Музиката се ражда на място извън думите. Когато пиша песни, музиката просто излиза. Живея песента и се фокусирам върху това какво искам да изразя. Тогава се превръща в терапия. Когато започнах да пиша албума, нямах план - просто се случваше. Много обичам брат си. Имам много любов към публиката, както и надежда за бъдещето."

Коя е Ейми в момента - след всички случки и промени в живота й?

"Всички имаме недостатъци и всички сме наранени. И колкото по-скоро признаем това, толкова по-скоро ще се освободим от този капан на преструвки." - категорична е в осъзнаването си тя. 

Цялото предаване "Преди обед" гледайте на btvplus.bg