Тиквите се раждат в Южна Америка. В Перу и Мексико са ги хапвали още преди 8 000 години. Те намират своя път към Европа след откриването на Америка.
Защо асоциираме тиквите с Хелоуин?
Практиката да се изрязват тикви за Хелоуин произлиза от ирландски мит за мъж на име – Стиги Джак “. Истината е, че в Ирландия и Шотландия на Хелоуин традиционно се използва ряпа. Имигрантите в Северна Америка обаче са използвали местната тиква, защото е много по-достъпна и по-голяма, което я прави по-лесна за изрязване от ряпата.
100 г варена тиква съдържа 20 калории, от които – 0.72 г протеин// 4.90 г въглехидрати, 0.07 г мазнини
Ползи от консумацията на тиква:
- Допринася за по-здрава кожа
- Има високото съдържание на антиоксиданти, поради което намалява риска от хронични заболявания
- Съдържа витамини А, С и Е
- Консумацията й предпазва зрението
- Плътността на хранителните вещества и ниското съдържание на калории подпомагат загубата на тегло
- Високото съдържание на антиоксиданти намалява риска от рак
Тиквата много лесно може да бъде добавена към вашата диета. Тя се използва чудесно както в сладки, така и в солени ястия.
ОЩЕ РЕЦЕПТИ И ИДЕИ ОТКРИЙТЕ В МЕСЕЧНАТА НИ ТЕМА "ВКУС НА ЕСЕН"
Тиквен хляб
Необходими продукти:
- 2 чаши универсално брашно
- ½ ч. л. сол
- 1 ч. л. сода бикарбонат
- ½ ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. смлян карамфил
- 1 ч. л. смляна канела
- 1 ч. л. смляно индийско орехче
- ¾ чаша несолено масло
- 2 чаши захар
- 2 големи яйца
- 1 консерва тиква
Начин на приготвяне:
В средна купа смесете брашното, солта, содата за хляб, бакпулвера, карамфила, канелата и индийското орехче. В голяма купа с помощта на миксер разбийте маслото и захарта на средна скорост. Добавете яйцата. Продължете да разбивате, докато стане много леко и пухкава смес. Разбийте тиквата. Добавете брашнената смес и разбъркайте на ниска скорост. Намажете със спрей за печене или брашно две форми за хляб. В предварително загрята фурна печете 65 – 75 мин. Оставете питките да изстинат в тавите за около 10 минути, след което ги обърнете върху решетка, за да изстинат напълно.
Паста с тиква
Необходими продукти:
- 1 с. л. зехтин
- 50 г лук (шалот)
- 2 с. л. пресен градински чай
- 1 с. л. прясна мащерка
- 425 г сирене – рикота
- 425 г тиквено пюре
- 235 мл чаша мляко
- 55 г пармезан
- 1 с. л. кафява захар
- 1 ч. л. канела
- ¼ ч. л. индийско орехче
- Сол – на вкус
- Черен пипер – на вкус
Начин на приготвяне:
Сварете пастата. За приготвянето на соса намажете тенджера със зехтин и изсипете шалота. Гответе до омекване. Добавете градински чай и мащерката. Намалете топлината до минимум и добавете тиквата и рикотата. Добавете мляко, разбъркайте, добавете пармезан, разбъркайте. Следват кафявата захар, канелата, индийското орехче, сол и черен пипер. Поставете пастата в тава за печене. Поръсете със сирене по избор. Печете захлупената паста за 15-20 мин.
Още една рецепта.
Тайландска супа от тиква
Необходими продукти:
- 1 с. л. растително масло
- 1 с. л.масло
- 1 скилидка чесън
- 4 малки глави лук
- 2 малки люти чушки
- 1 с. л. лимон
- 2 ⅛ чаши пилешки бульон
- 4 чаши обелена и нарязана на кубчета тиква
- 1 ½ чаши неподсладено кокосово мляко
- 1 връзка листа пресен босилек
Начин на приговяне:
В тенджера загрейте олиото и маслото на слаб огън. Добавете чесъна, лука, лютите чушки и лимоновия сок в олиото. Следват пилешкият бульон, кокосово мляко и тиква. Оставете да заври. Гответе докато тиквата омекне. В блендер пасирайте супата до гладка консистенция.