Това е един бърз и лесен десет, който може да разнообразявате вкусово, като избирате различни плодове. Тиквата може да замените с ябълка, круша, банани или друго по избор. тази рецепта е с печена тиква, защото така се получава най-ароматно. Тиквата обаче може и да сварите или да приготвите на пара. Вместо кафява захар, може да използвате мед, кленов сироп или петмез. важно е да пюрирате сместа добре, за да стане гладка.
Чията има нужда от накисване в продължение на няколко часа, за да набъбне и да удвои обема си.
Добре е да държите десерта в хладилник. В противен случай кокосовото мляко може да се вкисне.
Съставки
- 6 с.л. Чия
- 70 мл Кокосово мляко
- 300 г Тиква
- 5 с.л. Кафява захар
- 1 шепа Орех
- 1 ч.л. Канела
Начин на приготвяне
- 1. Накиснете чията в кокосовото мляко. Похлупете купичката и оставете така поне за 2 часа часа.
- 2. Почистете тиквата от кората и я нарежете на едри парчета. Посипете със захар и подредете в тава за печене. Поръсете с половината количество кафява захар и печете във фурна на 180 градуса, докато омекне и стане със златисто по краищата.
- 3. Добавете канелата. Пюрирайте тиквата или я намачкайте с вилица.
- 4. Смесете орехите с кафявата захар и ги сложете в тиган на котлона. Оставете, докато захарта се разтопи и орехите се карамелизират. Изсипете на равна повърхност, докато изстинат. Сипете в хартиен плик или застелете с хартия и леко начукайте отгоре с дървен чук или кълцалник, така че орехите да станат на по-малки парчета.
- 5. В прозрачна чаша или друг подходящ съд сипвайте по няколко лъжици от различните смеси, така че да стане на различни слоеве. Най-отгоре поръсете със счукани орехи.