Съществуват безброй причини, предизвикващи стрес в живота ни - притесненията за високите цени, последици от пандемията, работа... Всичко това засяга нашето ежедневие. За много хора този стрес се отразява директно върху цифрата на кантара.

ЗАЩО СТРЕСЪТ НИ КАРА ДА ТРУПАМЕ КИЛОГРАМИ?

В някои случаи напълняването само по себе си може да се превърне в източник на стрес. И така допълнително да се наддаде на тегло.

Кой е виновникът за излишните килограми?

Кортизолът или наричан още – хормон на стреса, е една от основните причини за „безпричинното“ напълняване.

Когато ежедневието, работата или друг фактор във вашия живот поддържат нивата на стрес, това може да доведе до хронично повишаване на кортизолаШоколад, бонбони, сладолед и други любими храни облекчават отчасти стреса, чрез въздействието си върху мозъка. Те активират сетивата за възнаграждение с различи невротрансмитери като хормонът допамин.

Снимка: iStock

Мазнините по корема

Страничен ефект на кортизола е, че той насърчава телесните мазнини. Най-пряко засегнати са коремнната и висцеларната мазнина. Втората представлява мазнина, която обгражда вътрешните органи. Ако постоянно се борите със стреса, това може да изпрати сигнали на тялото ви и да натрупате мазнини.

Как да се сдобием с плосък корем вижте във видеото

В краткосрочен план кортизолът – хормонът на стреса – ви предпазва от непосредствени заплахи, като изпраща тялото ви в режим на битка или бягство.

ЗАЩО СТРЕСИРАНИЯТ МОЗЪК ИСКА ДА ЯДЕМ ПОВЕЧЕ

Кортизолът намалява чувствителността на мозъка към лептин, известе още като хормон на ситостта. Лептинът ни кара да се чувствате сити. Любопитно е да се знае, че дори стресът от дейности, които харестваме, може да ни довете до преяждане.

Как да приучим своя мозък да се бори със стресовото хранене?

Не винаги сме способни да се справим със стреса от ежедневието си. Можем обаче да се опитаме да приучим мозъка си сам да се нуждае от по-добри храни, когато се храним под стрес

В проучване на две групи е назначено ежедневно шестминутно упражнение за намаляване на стреса.

Снимка: iStock

На едната група е казано да изяде порция пресни плодове след упражнението. След една седмица се установява, че яденето на плодове кара участниците да се чувстват по-малко стресирани и прави настроението им по-добро.

Съчетавайки плода с упражнение за релаксация, мозъците им започват да приемат плодовете  като на леко, което намалява нивата на стрес.