Енджи Касабие е сред най-известните специалисти по здравословно хранене у нас. Иновативният й подход и здравословните й менюта бързо печелят доверието на много популярни личности в световен мащаб. Говорим си с диетоложката за семейството, мечтите, както и за главната й амбиция да открие нещо ново, с което да помогне на хората. Енджи беше ментор в първата дигитална поредица на ДНК и bTV „40 Седмици – пътят на едно дете“. За нея е важно бъдещите майки да бъдат благодарни, че очакват дете. 

Снимка: Павел Минчев

„Те не трябва да се притесняват и не трябва да подават негативна енергия. Детето е свързано с майката първата година изключително много и всичко, което тя чувства, се връща към него. Много е важно да са спокойни, да го гледат, да внимават, нищо няма да му стане.

Нека бъдат истински майки в любовта, която дават към детето, и в спокойствието, което е най-важно

Самата Енджи, която е израснала в семейство на сунити, определя себе си като "лесна майка", която няма ограничения в грижите си. Иска детето й да бъде самостоятелно, да обича хората и да е готово да раздели залъка си с човека до него.

Смята, че от баба си е наследила безкрайната любов и спокойствието, а от майка си – острия ум. По думите й майка й не одобрява начина, по който отглежда детето си:

„Иска всичко да й е под контрол – това е в толкова часа, това не го прави, защо го оставяш детето, нека да се глези. Аз не искам да го глезя, искам да си е мъж. Аз имам момче, нямам момиче. То и да е момиче, искам да е самостоятелно. Успях всичко да достигна сама и искам моето дете само да достигне нещата и да се труди. Нищо, което е готово, не е вкусно. Една приготвена манджа, която я правиш ти, става много по-вкусна.”

Снимка: Павел Минчев


За Енджи и съпруга й Рабих е важно да научат сина си да има едно богатство: „Ако говорим за богатство откъм учене, това са езици. И той вече говори и разбира арабски, български и английски. Колкото повече езици, толкова по-добре, за да може да има комуникация с по-голяма част от хората, защото това е едно от най-големите богатства, които може да има. И вяра, защото когато има вяра и любов в сърцето му, няма по-голямо богатство от това.”

Това, което би променила, за да може нейното дете, а и всички други деца да израснат в една по-добра и щастлива среда, е негативността и злобата на хората: „Няма по-лошо от това да гледаш в чинията на другия, да му навредиш, а ти да си добре. Като ги няма негативността и ревността, завистта и злобата, ние ще обичаме много повече държавата. Ние имаме голямо богатство в България. За съжаление не сме единни, не знаем как да правим най-доброто от тази държава.”

Оказва се, че в последно време диетоложката е имала много работа, изживяла е по-тежък период и не е имала много време за човека до себе си. Но любовта безспорно я има, казва тя. „Това, че той успява да живее с мен в тези обстоятелства, и аз чрез всичко, което той е изживял, това означава, че любовта никога няма да изчезне. Любовта не е да се отделиш да ходиш на скъпа почивка, а да се разбирате един друг.

Любовта не е той да ми подари луксозна кола или някакъв диамант, а да се сети за мен, като съм изморена, да вземе от моя товар. Това е най-ценното, това е любовта.

Ако той обеднее или аз обеднея, това не означава, че трябва да се губим един друг, защото любовта е много по-ценна от материалните неща.”

Според Енджи с времето любовта се превръща в друг вид любов – първоначално има страст, а после идва реалността, в която човекът до теб трябва да ти бъде подкрепа, да те разбира, да те изслушва. Това за нея е най-важното и е богатство, защото Рабих е бил до нея в най-тежките моменти: „Хората мислят, че аз съм доста затворена с него и че много треперя върху него. Не, не треперя върху него. Господ ми го е подарил и ако реши, ще ми го вземе.”

За най-близките си приятелки пък Енджи казва, че групата им прилича на великата четворка от „Сексът и градът”: „Да, имам великата четворка, като всяка една е с различен характер, но аз ги обединявам и влизам във всяка една от техните фази. И като нещо се случва, аз им го казвам точно в очите. Затова знаят, че когато искат съвет, идват при мен, защото няма да ги лъжа. Напротив, аз точно лошото ще им кажа, защото държа на тях. Едната е гъркиня, другата е ливанка, третата е българка и четвъртата е американка, представи си!”.

Това е един интернационален микс, за който Енджи обясни, че разговарят помежду си на гръцки, английски, френски и български и общо взето става "един миш-маш". 

Снимка: Павел Минчев

За българската жена и за това как изглежда и се поддържа тя сподели: „Ако се върна малко назад във времето, още от комунизма, бях доста малка тогава, но помня, че баща ми и майка ми винаги са казвали: „В тази държава няма пълни жени.“ След пет години почнахме да виждаме 1 на 20. След още пет-десет години станаха 5 на 20. Сега – през една, да не кажа всяка втора е пълна. Това се дължи първо на стреса, второ – лошия начин на живот, трето – негативността и четвъртото – на липсата на любов към себе си.

„Аз ако не се обичам, не знам как да дам любов нито на моя син, нито на моя мъж. Съответно една жена трябва да се обича, задължително трябва да се гледа, задължително трябва да има мъж до нея, който да я подкрепя във всяка една минута и всеки път, когато чувства, че самочувствието намалява, трябва той да я вдигне. Защото една жена с всички ангажименти и работа, тя стана половин мъж. Ако няма една подкрепяща сфера около нея, смятай, че и най-силната може да загуби всичко.”

Не спазвайте диети, категорична е още диетоложката.

„Лошото, което се случва в храненето като цяло при хората – те не знаят какво, кога и колко и като почнат, не могат да спрат. Съответно са в двете крайности – или нищо не ям, или всичко ям. Ще дам един пример лично със себе си – имам проблеми с щитовидната жлеза, имам поликистозни яйчници, които се отразяват върху инсулина, нямам жлъчка и имам колит. Излекувала съм колита с храна, не взимам медикаменти за щитовидна жлеза,  взимам хормонозаместващи добавки, които са натурални.”

Хората трябва да се хранят с това, което обичат, но с удоволствие. Другият й съвет е да се хранят с малки прибори, защото по този начин несъзнателно се намалява порцията, която се приема.

В близките няколко месеца на Енджи й предстои да отвори здравословна сладкарница – здравословна, защото ще използва здравословна захар, която е нискокалорична, и заместител на брашно. Ще правят два вида хляб – безглутенов и нормален, който ще бъде с квас.

Снимка: Павел Минчев

  • Християна Тодорова: Златните медали не те правят златно момиче, трябва да си добър човек
  • Ива и Велислава, внучките на Гуна Иванова: Любовта е в основата и на семейство, и на песента
  • Цвети Радойчева: Загубих слуха си, но се преборих с неволята, направих дебют и на театралната сцена
  • За 13 евро до Париж и рожден ден с Мона Лиза
  • Филип Буков: Два пъти съм казвал “Обичам те”
  • Добромир Банев: Любовта идва, когато най-малко очакваш, и е абсурдна, когато не е споделена
  • Маги Бадер и Паулине Аусберк за любовта и връзките
  • Мая Бонева-Махама: С един-единствен въпрос, задаван всеки ден, любовта може да се върне
  • Михаела Филева и румънският артист WRS отговарят на въпроси за любовта
  • Да направиш годежен пръстен от олимпийския си медал