Мая Бонева-Махама е коуч и НЛП специалист. Но не само това. Красива, руса жена с големи, светли очи - не се подвеждайте по външността й! Защото да съдим по външния вид е едно от най-големите клишета. А Мая не харесва клишетата. Ние също. 

Тя е двигателят, който седи зад Mahama's Life School - холистичен център за личностно израстване и осъзнаване, в който работят специалисти в областта на хипнотерапията, хомеопатията, нейрографиката, коучинга и др.

Снимка: Мая Бонева

Колко трае любовта за теб, ако трябва да отговориш като жена, коуч и като НЛП специалист?

Ако една любов се движи с правилните стъпки в правилния момент, тя може да се поддържа и само 3 години - по Бегбеде. Но за да продължи и след тях, трябва да си направил основа на базата на първоначалната химия – да си задълбочил доверието, приятелството, да си изградил обща ценностна система, да се е получило едно цяло от две други цели.

Ако трябва да отговоря като коуч или НЛП-специалист – има само две чувства – любов и страх. Страхът произвежда ревност, агресия, завист и притеснения. Любовта ражда радост, поглед към бъдещето и спокойствие. Любовта и страхът трябва да са в динамика. Но ако победи страхът, любовта си отива.

Какъв съвет даваш като коуч на хората, които преживяват раздяла?

Най-важното е да разбера защо партньорът е бил в тази любов. Ние се срещаме с хората в живота си не защото трябва да ги задържим завинаги. Ние ги срещаме, защото те трябва да са ни полезни по пътя, по който сме тръгнали. Ако урокът е даден, научен и взет, тази връзка няма смисъл да продължава. Много често просто не се налага да се спасява.

Но има и връзки, които не са достигнали до дълбочината си, защото комуникацията между партньорите не е била правилна. Не сме си заявили нуждите си един към друг, не сме казали какво още ни трябва, не сме се опитали да го намерим у този човек, с когото сме. Тогава започваме да трупаме обида, гняв и яд.

И с какво може да бъде полезен коучът в такава ситуация?

Първата му работа е да се срещне и с двамата партньори. В повечето случаи това не е възможно, защото единият от двойката обикновено не иска. Това не пречи на работата. Ние променяме другите, когато ние самите се променим. Стане ли това, те започват да ни гледат по различен начин. В коучинга само това е важно – да смениш гледната точка - към проблема, към себе си, към другия. Едно от най-работещите неща е да спреш да се фокусираш върху негативите на този човек, и да почнеш да си мислиш кои са хубавите му страни. И трябва да го правиш всеки ден. Например да си кажеш  - „Да, той ме обиди с това, но пък всеки ден ми носи кафето в леглото.“

Но как да започнем да виждаме положителните страни, като има неща, които толкова ни дразнят?

Върни си контрола върху собствения мозък и спри да го оставяш да те контролира той. Кажи си – „Аз избирам върху какво да се фокусирам. Аз избирам каква реалност виждам.“ Твоят партньор е такъв, какъвто ти го виждаш – нищо повече от това. Ако ти го виждаш като изневеряващ и  повърхностен, той ще се превърне точно в това.

Как да помогнем на връзката си, ако единият човек не иска да дойде на терапия?

Само с един въпрос може да се промени отношението и поведението на партньора във връзката - "С какво мога да направя деня ти по-добър?“ Твърде е вероятно в началото да отговори с „Разкарай се оттук“, „Не ме занимавай с глупости!“. Но продължавайте. В един момент, след 10-ия опит, може да ти каже – „Изхвърли боклука“. И ти е ще изхвърлиш боклука - и днес, и утре, и пак, и пак. Този човек ще започне да вижда промяната в теб и неизбежно ще се промени и той самият.

Откъде да вземем търпението да правим това нещо, като вътрешно ни се иска да му извием врата?

Търпението идва от мъдростта. Гледай на партньора си като на 5-годишно дете. Обикновено този, който е потърсил помощ, той дърпа юздите на връзката. Той е малко по-напред в осъзнаването на нещата и гледа мъдро на ситуацията.

Често връзките ни приключват по един и същ начин. И накрая си казваш – „Ето пак не се получи!“ Какъв е съветът ти като коуч, когато човек иска този път да се получи?

Първо да си зададе въпроса какъв партньор иска. Да си го опише в съзнанието. Ако трябва, да си го напише на лист хартия.  

Аз имам едно упражнение „101 неща, които искам от перфектния ми партньор.“ Там идеята не е да напишеш наистина 101, а какво се случва, докато пишеш. Тогава ти хрумват неща, които преди никога не са ти хрумвали. Истинските неща, които искаш, започваш да пишеш след 20. Първите са стандартни – красив, грижовен, висок...

Следващият важен въпрос е – „Аз добър партньор ли съм за такъв човек?“. Защото всички искаме най-готиния човек, най-ценния, но той ще има много изисквания, защото ги има и към себе си. Жената седи вкъщи, изпрала е, прибрала е децата, изгладила е, той се прибира и тя иска да изхвърли боклука. Кажи – „Моля те, изхвърли боклука“. Това е. Няма нужда от „Колко съм изморена“, „Как ме боли кръстът, а сега и боклука трябва да изхвърля“. И очакваш, че мъжът с неговия логичен, практически ориентиран разум ще се сети, че ти всъщност искаш той да изхвърли боклука? Говорете ясно за нуждите си.

Снимка: iStock

Имаш ли случай от практиката си, когато след твоя намеса, се променя начинът, по който човек гледа на връзката си?

Една жена пожела спешен час в Mahama's Life School, защото мъжът й искал развод. Двамата били заедно от много години, страстта им била отишла по дяволите. Той работел много, а тя му изневерила. Той разбрал, простил й, но не съвсем. След това пак се събрали, тя забременяла, но загубила бебето и той приел това за знак, че не трябва да са заедно. Тя осъзнала, че той е нейният мъж и не иска никой друг, но той вече не искал дори да говори с нея. 

Зададох й само един въпрос – Защо си тръгва този човек? Дали защото е спрял да я обича? Мъжете не стоят във връзки, в които не обичат. Малко са случаите, в които седят, защото тя е много богата или семейството е обвързано. Обикновено стоят, защото обичат.

И жените ли остават във връзка само когато обичат, или при тях е различно?

При жените е по друг начин. Те може да останат, защото се страхуват, че не могат да се справят сами, от вината, че ще оставят детето си без баща, от липса на самочувствие, от страх, че остаряват и дори от съжаление.  

А какво показва изневярата за двойката?

Много е индивидуално. Имах клиентка на 57 години, която каза, че не може повече да живее с мъжа си , защото той цял живот й изневерявал. В същото време той я гледа като писано яйце. Попитах я къде се прибира той вечер, с кого е на празниците, без кого не може. И това й даде отговор.  

Мъжете могат спокойно да те обожават, да си всичко за тях и пак да ходят на друго място. Не оправдавам това нещо и не казвам, че е правилно! Казвам само, че има природа. Тя е създала мъжа така, че той да хвърля колкото се може повече семе, а жената е създала така, че да задържи единствения, за да си отгледа поколението. Тук вече се включва моралът на човек. 

До каква степен ревността е здравословна?

Много е угодно на съвременния свят да смята ревността за нещо лошо. Една моя клиентка ми каза, че толкова много обичала мъжа си, че била готова да му взема и проститутка, ако това ще го направи щастлив. Може би в много малко случаи това ще сработи. В общия случай ние имаме нужда от едно и също нещо – жената разбира любовта като грижа и внимание, а мъжът като респект и уважение. Ако ние си ги дадем, ако знаем нуждите на другия, никой няма да има нужда от изневерява. Красотата на любовта е само между двамата души!

Как да не удавим партньора си в грижа и внимание, за да не загубим интереса му?

Ние даваме на другия човек любовта, която сами искаме да получим. Това е грешка! Трябва да намериш нуждата на другия човек. Нуждата на мъжа е от респект и уважение, а не от грижа и внимание. Ние даваме тази грижа, защото ние самите имаме нужда от нея. Ако искате да спечелите един мъж, не забравяйте, че той е ловец по природа. Мъжът обича да се състезава за нещата, които получава. Той обича да има с кого да го прави, иска да печели, да доказва, че може повече. Предизвиквайте го така, че той да се чувства щастлив.

Какво е предизвикателството – женски номера?

Да разделим предизвикателството на две. Едното са женските номера, които се прилагат в началото на връзката. Тогава имаш право да го изкушаваш, да му въртиш опашка и т.н. Когато обаче вече говорим за любов, предизвикателството не е това, а е да вдигаш нивото на ценностната му система. Трябва да му покажеш, че ти вярваш в неговия най-вътрешен свят, че той е добър човек, че е ценен. Жената трябва да може да си изгради мъжа, защото много малко мъже са изградени.

Какви проблеми в любовта на човек може да реши коучингът и какви са за други терапии?

Важно е човек да потърси коуч, когато сам не се обича – когато има проблем със себе си, с начина, по който се възприема, със самочувствието си, когато се самонаказва, когато не яде, не спи добре, преработва се. А също и - не мога да си намеря гадже; намирам си, но всеки път става все едно и също; той защо не ми предлага, страх ме е от обвързване, разделих се с този, когото обичам, как да го преживея. Но най-важното е да ходим на коуч и да работим върху себе си, така че да градим. Идеята на тези срещи е ние да се изграждаме като хора, които могат да са в пълноценни отношения.

  • Енджи Касабие: Всяка втора жена в България е пълна заради стрес и липса на любов към себе си
  • Християна Тодорова: Златните медали не те правят златно момиче, трябва да си добър човек
  • Ива и Велислава, внучките на Гуна Иванова: Любовта е в основата и на семейство, и на песента
  • Цвети Радойчева: Загубих слуха си, но се преборих с неволята, направих дебют и на театралната сцена
  • За 13 евро до Париж и рожден ден с Мона Лиза
  • Филип Буков: Два пъти съм казвал “Обичам те”
  • Добромир Банев: Любовта идва, когато най-малко очакваш, и е абсурдна, когато не е споделена
  • Маги Бадер и Паулине Аусберк за любовта и връзките
  • Михаела Филева и румънският артист WRS отговарят на въпроси за любовта
  • Да направиш годежен пръстен от олимпийския си медал