След успеха на песента им „Чула ли си” преди повече от две години, Ива и Велислава Костадинови продължават да обогатяват творчеството си в тази различна музикална линия. Стъпвайки здраво на фолклорното звучене, внучките на народната ни певица Гуна Иванова поднасят на меломаните своята нова, модерна интерпретация на народната песен „Кавал свири, мамо”, която озаглавяват „Догодина”. Изборът на песента съвсем не е случаен, както споделят изпълнителките на Diapason Records. Освен за най-новото в музиката си, Ива и Велислава говорят и за това, което ги изгражда като личности, за вярата, за любовта, за приятелствата.

От видеото към песента "Догодина". Фотограф: Павлин Иванов
Снимка: Личен архив

Момичета, защо се спряхте на песента „Кавал свири, мамо”?
Песента я знаем буквално от бебета - споделят една през друга талантливите сестри. - С нея сме ставали, с нея сме лягали. Тази песен не е единствената, именно тя е имала различно влияние върху нас. Чувайки я, баба да ни я пее, сме млъквали и сме слушали като хипнотизирани, дори и да сме плачели. Песента ни носи ярки спомени от детството, специфична и някак мистична енергия. Смело можем да кажем, че тази песен е една от сериозните причини ние толкова много да обичаме българския фолклор. Затова решихме именно нея да интерпретираме по този начин.

А защо й дадохте свое име – „Догодина”?
Ива: Песента е представена по коренно различен начин и затова преценихме, че това име подхожда на нашата интерпретация. Какво „догодина” (шегува се, б. а.)... Ами ще разберете, слушайки я. Там е развръзката.
Велислава: Кръщавайки я така, подсилваме мистичността, заглавието. Има и друга песен, която се казва „Кавал свири, мамо”. Търсехме различност.

На кого се доверихте за интепретацията и аранжимента на тази изворна песен от пиринския край?
Ива: Доверихме се на актуалния хитмейкър Светлин Къслев, защото се възхищаваме на работата на този композитор. А и ние работим перфектно с него, разбираме се с малко думи. Енергията, която той влага, както и мисленето му, определено пасват с нашите. Той е човек, който превръща всяка песен в хит, благодарение на таланта и усета си към хубавото звучене!

Велислава: И да не пропуснем да кажем, че кавалът в „Догодина” е изсвирен от младия и талантлив музикант Георги Добрев. Песента я направихме много бързо в студиото на Светльо Къслев, беше готова още в началото на февруари 2020 г. Само че малко след това започнаха трудните времена, породени от пандемията. Като добавим, за съжаление, и още лични неприятни преживявания, които ни застигнаха, едва през октомври 2021 г. организирахме заснемането на клипа. Павлин Иванов-Bashmotion стои зад видеото на песента. Сценарият, режисурата, снимките и изборът на хореографа Радостина Точева (Rio Crew), са изцяло негов избор.

От видеото към песента "Догодина". Фотограф: Павлин Иванов
Снимка: Личен архив

Ива: Концепцията на видеоклипа свързва заобикалящата ни среда с нашия фолклорен кръг. Идеята е, че независимо от всичко, което е около нас, ние оставаме такива, каквито сме – с музика и чистота в сърцето и в душата. И в „живия” живот сме такива. Много трудни бяха последните две години, но засега оставаме това, което сме, независимо от всички житейски изпитания и трудности, през които преминахме. Специални благодарности отправяме към Сдружение „Фолклорен извор”, което ни подкрепя и вярва безусловно в идеята ни за създаване на нещо различно в музикален план.
Велислава: Тази различност е важна, тя ни зарежда и ни вдъхновява. Сега му е времето за такива музикални експерименти. Благодарим, на Къслев и Башмоушън за това, че дадоха от себе си, от своето прекрасно творчество и направиха „Догодина” това, което е, а по този начин дадоха на нас криле и вдъхновение да продължаваме. Това не е първата ни различна интерпретация, но няма и да е последната (усмихва се, б. а.). Благодарим, на всички хора, които стоят зад нас и ни подкрепят дори в най-трудните ни моменти, за да ни има и днес такива, каквито сме!

Гуна Иванова, вашата талантлива и известна баба, как ви мотивира в тези трудни времена?
Ива:
С Гунето много творихме, много пяхме и доста научихме за живота през това време. Всичко е урок, важно е да осъзнаваме навреме това. Така приемаме ситуацията. А Гунето от всяка ситуация извлича позитив и ни учи, че колкото по-светъл е погледът ни над настоящето и бъдещето, толкова по-хубави неща ще се случват. Естествено, всеки има трудни моменти, в които никак не му е светло, но тогава идват близките хора, на чието рамо да се облегнеш, да поплачеш дори и в един момент, надигнеш ли глава, някак става по-бистро, по-леко, по-красиво! Благодаря от цялото си сърце на най-близките си хора, за подкрепата им и за това, че в тези смутни времена бяха рамо до рамо с мен.

В зала 1 на НДК "Юбилей, концерт-спектакъл "Гуна Иванова - 50 години на сцената". Фотограф: Боян Христов
Снимка: Личен архив

Велислава: Много силен дух има Гунето! Действа ни така, че трудно можем да наведем глава и да се предадем. Учи ни да бъдем борбени. В нашето семейство сме научени да вярваме в доброто, независимо дали ни се случват хубави или лоши неща, или пък хубави или лоши хора. Ако успеем да бъдем добри с хората или времената, които не са хубави за нас, излизаме победители.

Гуна Иванова какво ви казва за любовта?
Ива: За любовта винаги е казвала, че това е най-ценното чувство на света. Когато е любов, истинска и чиста, тогава е мир, тогава е добро, тогава е красиво!
Велислава: На мен наскоро ми пожела такава любов, каквато дори „Лудо младо” на сън не я е сънувало... Казва, че това е свято чувство, което трябва да се брани и уважава. Когато любовта е истинска, има доверие, има уважение.

Вярвате ли в истинската любов, съществува ли тя днес, в този забързан свят?
Ива: Вярвам! В живота си имам ярък пример за това, че тя съществува, пример, който не е свързан само с мен, а и около мен съществува. И се радвам, че наблюдавам такива силни примери. Пеем за истинската любов в много от песните си, а щом сме избрали да я възпяваме, значи вярваме в нея. В „Догодина” също се пее за любов, за любов и продължението на това велико чувство.
Велислава: Вярвам в истинската любов – определено! В създаването, дали на семейство, или на песен, например, за да се получат нещата, се влага любов, тя е основополагаща в създаването, според мен. Аз съм такъв човек, че всичко, което създавам, трябва да даря с любовта си. Смятам, колкото и банално да звучи, че любовта е това, което ни спасява в тези трудни времена. Тук е моментът да кажа на хората – мили хора, пазете любовта в себе си, вярвайте и дарявайте любов...

В живота ви има ли човек, на чието рамо да се облегнете?
Ива: Благодаря, на Господ за всичко, което имам в живота си!
Велислава: Приключих сериозна връзка, поне лично за мен беше такава... В момента съм се отдала на любовта и грижите към семейството си, на което искам да благодаря за това, че винаги е до мен!

А приятели има ли?
Ива: Имам си прекрасни приятели! Добри, борбени, примерни. Хора с мъдрост и любов в себе си. Такива, на които по всяко време на денонощието мога да разчитам. И ако човек се определя според приятелите му, Господи, че аз съм много готин човек (смее се, б. а.)!
Велислава: Определено съм съгласна с казаното дотук. Имаме прекраси хора около себе си. Много ги обичаме и благодарим за тях. Не са много, но качеството определено е превъзходно!

Какви сценични изяви ви предстоят?
Ива: Надяваме се скоро обстановката да стане много по-цветна и много по-празнична. На нашия Национален празник - 3 март, Денят на Освобождението на България, с Велислава ще поднесем част от патриотичния ни репертоар близо до София, а заедно с колегите ни от Представителния ансамбъл на въоръжените сили вече репетираме усилено за концерта ни по същия повод, който ще се състои на 5 март в Парк-театър „Борисова градина” от 12 ч. на обяд, както и концерт на 5 май по повод Денят на храбростта и празник на Българската армия, който ще е в зала 1 на НДК.
Велислава: Също така се надяваме скоро да задействаме видеореализация на две прекрасни готови песни, за да можем да ги поднесем, както подобава, на нейно величество Публиката.

Фотограф: Христиан Стайков
Снимка: Личен архив

  • Енджи Касабие: Всяка втора жена в България е пълна заради стрес и липса на любов към себе си
  • Християна Тодорова: Златните медали не те правят златно момиче, трябва да си добър човек
  • Цвети Радойчева: Загубих слуха си, но се преборих с неволята, направих дебют и на театралната сцена
  • За 13 евро до Париж и рожден ден с Мона Лиза
  • Филип Буков: Два пъти съм казвал “Обичам те”
  • Добромир Банев: Любовта идва, когато най-малко очакваш, и е абсурдна, когато не е споделена
  • Маги Бадер и Паулине Аусберк за любовта и връзките
  • Мая Бонева-Махама: С един-единствен въпрос, задаван всеки ден, любовта може да се върне
  • Михаела Филева и румънският артист WRS отговарят на въпроси за любовта
  • Да направиш годежен пръстен от олимпийския си медал