Въпреки че почти всички все още държат на професионалното кинооборудване, вече не е рядкост да попаднем на късометражен филм, създаден със смартфон.

Водещите Мария Силвестър и Башмоушън

Поканиха ни на събитие, в което част от програмата беше предизвикателството да снимаме 2-минутен филм с телефон. Изключително приятно преживяване - бяха поканени много инфлуенсъри и журналисти и ни разпределиха в четири отбора. В моя отбор бяха и инфлуенсърките Йоанна Петрова и Йоана Йоновски, с която имахме сцена заедно.

Раздадоха ни по един Xiaomi 11Т Pro и след като се запознахме с характеристиките му за пореден път се убедих, че не само може да се създаде късометражен филм със смартфон, ами дори и мащабна продукция.

Водещи на събитието бяха трикратният носител на наградата „Най-добър режисьор“ Павлин Иванов-Башмоушън и телевизионната водеща и актриса Мария Силвестър. Специален гост на събитието беше Графа, който отличи победители сред отборите в четири категории – „Нестандартен подход към сценария“, „Най-добро операторско майсторство“, „Най-добра импровизация“ и „Най-добра актьорска игра“. 

Графа и Башмоушън

Телефонът, с който снимахме, има опцията за видео, в което да се "клонираш", и после да се "върнеш" обратно в тялото си. Има функции за Time Freeze и Magic Zoom. Това, което най-много ме изненада обаче, беше, че можеш да снимаш и да уловиш конкретен звук просто като насочиш камерата на телефона към обекта, чийто звук искаш да увеличиш. Това е страхотна възможност за хората, които се занимават с кулинария. Така видеосъдържанието, което споделят с последователите си, ще изглежда още по-привлекателно и вкусно.

Темата за правенето на филм с телефон е доста обширна. Световноизвестни артисти, като Селена Гомес например, снимат клипове към парчетата си с телефон.

Има ли бъдеще за „телефонното“ кино предстои да разберем.