Наш гост в днешния епизод на подкаста е олимпийската ни медалистка от Рио 2016 Християна Тодорова. В разговора ни ще чуете повече за любовта, мечтите, кариерата й на международен съдия по художествена гимнастика, социалните мрежи и пътешествията.

Снимка: Евгений Милов

Гимнастиката идва в живота й, когато е била на 4, а майка й я е записала, за да си оправи походката. Кой да очаква тогава, че някой ден ще стигне дотук и че ще слави България в целия свят! В момента е международен съдия по художествена гимнастика и счита себе си за късметлийка, че работи хобито си. Осъзнава колко е отговорна работата й, защото решава съдбата на една гимнастичка.

„Опитвам се да бъда такъв съдия, който да дава това, което гимнастичката заслужава да получи. Когато виждам, че тя е една от най-добрите, че всичко й се получава както трябва, аз ще й дам нужната оценка. Няма да я ощетя. Както и обратното,

защото когато поощряваш някой, без той да го е заслужил все още, той не може да си направи ясната преценка и представа на какво ниво се намира в момента.”

Мотивацията на повечето млади момичета, които започват да се занимават с гимнастика, е да станат "златни момичета", но Хриси им обяснява, че златните медали не ги правят златни момичета:

„Ти трябва наистина да си добър човек и да мислиш позитивно, и да правиш добро, за да ти се връща добро. Да се трудиш много, за да може след това трудът ти да бъде възнаграден. Един златен медал не те прави златно момиче.”

След като спира да се състезава, идва по-труден момент в живота й и написва книгата си „Следа от изгубена душа”.  Хриси споделя, че не може да каже категорично, че се е намерила, а по-скоро намира себе си, после пак се губи за малко, но винаги е готова за нови предизвикателства, защото знае, че ако върви в правилната посока, отново ще открие себе си.

Снимка: Евгений Милов

До себе си има един прекрасен човек – приятелят й Димитър Кузманов. С него са заедно вече от две години. Успяват да си отделят достатъчно време, въпреки че им е трудно понякога, защото професиите и на двамата са свързани с много пътувания.

Определя любовта като най-чаканата и най-желаната болка на света, която е смисълът на живота, и ако човек е късметлия, любовта трае вечно.

Прекрасните мигове от живота си споделя в социалните мрежи, където може да се похвали с много последователи, но не се определя като инфлуенсър, защото се стреми профилът й да бъде истински и да не затрупва хората с излишна информация.

Снимка: Евгений Милов

След като започнахме да говорим за социалните мрежи, нямаше как да пропуснем темата за живота на децата и младите в България. Хриси сподели, че е тежко да осъзнаваме, че подрастващите живеят в огромен стрес и водят нездравословен начин на живот. Ако има тази възможност, би искала да върне времето, в което всички деца бяха навън, играеха и не комуникираха през телефони:

„Ако всички ние продължим по този начин да живеем, тези деца никога няма да изпитат удоволствието от това да излезеш навън да си играеш с другото дете. Всъщност те са най-малко виновни, защото взимат пример от хората около тях, от родителите, от обкръжението. Тук идва мястото на социалните мрежи, защото децата подражават и на хора от социалните мрежи - виждат един начин на живот, искат да го живеят същия. А всъщност това е една матрица, това не е истина и не е реалност. Затова колкото повече са навън в истинския живот и в истинската реалност, толкова по-щастлив живот ще живеят.”

Снимка: Евгений Милов

На въпрос какъв е начинът това да стане Хриси каза: „Много ще е трудно, защото това е навсякъде по света вече. Може би живот и здраве, всичко да се оправи с тази пандемия, в която се намираме, децата да се върнат в училище. Това може би ще е една крачка към това те да имат по-социален живот. Ще имат свободното време да излязат на двора. Те просто са спрели да живеят. Имам две сестри, но едната е все още ученичка и просто виждам, че тя започва да свиква с това да учи от вкъщи и започва да свиква с това да не комуникира с хората навън. Затваря се вкъщи и на нея това й харесва, което не смятам, че е правилно.”

Виждаме гимнастичката в страхотна форма и ето какъв е нейният съвет към аудиторията:

„Едно от най-баналните, но за мен най-правилните неща, е наистина да обичат тялото си. 

Тялото им е единственият дом и те трябва да се грижат за него и трябва да полагат усилия.

И трябва единственото нещо, което да правят, е наистина да помислят за себе си и да водят малко по-здравословен начин на живот. Трудно е, не е много приятно, но всъщност ти го правиш за себе си, не го правиш за никой друг.”

На въпроса какво иска хората да знаят за нея, Хриси отговори: "Че има голямо сърце!".

Предлагаме да си припомните разговора с друго златно момиче, гостувало в подкаста ни тук:

Още за Християна Тодорова: