В края на септември и началото на октомври с детето ни обзе орехова треска. Като треска за злато, но търсим орехи, а не златни песъчинки.

Вманиачаването започва неусетно с първия по-силен вятър, който сваля на земята първата доза узрели орехи. Първо събираме орехите в нашия двор, а след това отиваме към близката гора. Желанието да намериш повече орехи води до нещо средно между разходка на чист въздух, гимнастика и… вероятно вродената лакомия за повече „плячка“.

В началото орехите са малко, но в разгара на сезона вече можеш да вземеш два, три и повече ореха с едно навеждане. Първите орехи често са със зелената обвивка, която оцветява ръцете в кафяво и така се ражда легендата, че ядките съдържат много йод.

Снимка: Васил Богданов

Всъщност истината е, че орехите съвсем не са богати на йод. 100 грама от вкусните ядки съдържат едва 6% от нужната ви дневна доза.

Боядисването на кожата при бране на орехи идва от фенолите, танините и пигментното съединение плумбагин, съдържащи се в зелената обвивка.

Ореховите ядки са богати на белтъчини, мазнини, железни, фосфорни, магнезиеви и други минерални соли, на витамини от В групата и цяла гама от микроелементи.

Зелените орехчета са богати на витамин С. Могат да се използват и за орехов ликьор или сладко.

Изобщо в ореха всичко е хубаво – дори и самата дървесина, от която се правят едни от най-луксозните мебели. Тук се сещам за един чудесен лаф. Откъде богатите хора си купуват мебели? Отговорът е: Истински богатите не купуват мебели, защото ги наследяват.

  • Защо сладкото от дюли е толкова хубаво
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Тиквен пай с ниско съдържание на захар: Рецептата на Блажка Димитрова - Благичка
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)