Едно сладко печиво, различно от традиционния козунак, но изискващо същото кулинарно вдъхновение, внимание и малко повече "играчка" при приготвянето. Меси се два пъти също като козунака, но крайният резултат си заслужава усилията и смелостта.
Продукти:
500 г пшенично брашно
½ ч.л. сол
3 с.л. кафява захар
Настъргана кора на ½ лимон
1 пакетче суха мая
По 100 г сушени плодове – сини сливи, кайсии, смокини и череши
По 50 г орехи и слънчоглед
3 с.л. бренди
Приготвяне:
1. Размесваме в голяма купа брашното, солта, захарта, лимоновата кора и маята. Смесваме сушените плодове със счуканите на едро ядки. Добавяме към сместа 250 мл вода с разтвореното в нея бренди и разбиваме сместа с миксер до получаването на гладко лепкаво тесто.
2. След това го поставяме върху поръсената с брашно работна повърхност и го месим интензивно, докато престане да лепне. Покриваме го с кърпа и го оставяме настрани за около 11/2 – 2 часа да втаса, докато удвои обема си.
3. След това месим тестото отново и го оформяме на топка. Разстиламе го в застлана с хартия за печене или подмазана с олио тава и го покриваме с влажна кърпа и отново го оставяме да втаса за 1 час, докато бухне.
4. В предварително загрята на 200 градуса фурна печем хляба в продължение на 30-40 минути. Поднасяме го с класическа зелена салата или като десерт.
За разлика от козунака, който си позволяваме едва на Великден, това великолепно плодово изкушение е абсолютно постно. Т.е. можем да му се наслаждаваме и в делник, и на празник.