Италианският козунак, наречен коломба (la Colomba), се пече в специална форма - гълъб с разперени криле. Коричката му е покрита с нарязани на дребно сушени, захаросани плодове и бадеми. Ако нямате такава форма, просто използвайте средно голяма тавичка с високи стени.
Ако трябва да следвате традиционния начин на приготвяне на този козунак, след като се изпече, е нужно да го обърнете с горната част надолу. За целта се набучва на шиш и се завърта. По този начин козунаците престояват 12 часа.
Коломбата се оставя да "узрее" 3 дни, преди да стигне до празничната маса. За да не изсъхва, се поставете във фолио.
Съставки
- 80 г Бадемово брашно
- 80 г Пудра захар
- 50 г Бадеми
- 80 г Захар
- 2 бр. Белтъци
- 1 бр. Лимон
- 1 кубче Прясна мая
- 4 бр. Яйца
- 150 г Захар
- 500 г Брашно
- 80 мл Прясно мляко
- 150 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Разтворете кубчето мая в предварително затопленото за кратко прясно мляко. Добавете 100 брашно и 1 с. л. захар. Оставете да шупне за около 1 час.
- 2. След час добавете половината от количеството захар, четирите жълтъка на яйцата и още 150 г от брашното. Омесете за кратко, за да се получи тесто. Оставете да втасва още 1 час.
- 3. Добавете останалата част от брашното, разтопеното масло и настърганата кора от лимон. Ако искате да добавяте ядки и захаросани плодове, сега е моментът.
- 4. Сложете тестото във формата за печене и оставете да втасва още 2 часа.
- 5. Пригответе глазурата, като разбиете двата жълтъка с 80 г пудра захар. Към сместа добавете бадемовото брашно.
- 6. Преди да сложите козунака да се пече, го намажете с глазурата. Посипете с целите бадеми и гранулирана захар. Леко ги притиснете с ръка, за да залепнат за тестото.
- 7. Печете за около 40 минути в предварително загрята на 180° фурна.