Италианският козунак, наречен коломба (la Colomba), се пече в специална форма - гълъб с разперени криле. Коричката му е покрита с нарязани на дребно сушени, захаросани плодове и бадеми. Ако нямате такава форма, просто използвайте средно голяма тавичка с високи стени.

Ако трябва да следвате традиционния начин на приготвяне на този козунак, след като се изпече, е нужно да го обърнете с горната част надолу. За целта се набучва на шиш и се завърта. По този начин козунаците престояват 12 часа.  

Коломбата се оставя да "узрее" 3 дни, преди да стигне до празничната маса. За да не изсъхва, се поставете във фолио. 

Снимка: iStock

Съставки

  • 80 г Бадемово брашно
  • 80 г Пудра захар
  • 50 г Бадеми
  • 80 г Захар
  • 2 бр. Белтъци
  • 1 бр. Лимон
  • 1 кубче Прясна мая
  • 4 бр. Яйца
  • 150 г Захар
  • 500 г Брашно
  • 80 мл Прясно мляко
  • 150 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Разтворете кубчето мая в предварително затопленото за кратко прясно мляко. Добавете 100 брашно и 1 с. л. захар. Оставете да шупне за около 1 час.
  • 2. След час добавете половината от количеството захар, четирите жълтъка на яйцата и още 150 г от брашното. Омесете за кратко, за да се получи тесто. Оставете да втасва още 1 час.
  • 3. Добавете останалата част от брашното, разтопеното масло и настърганата кора от лимон. Ако искате да добавяте ядки и захаросани плодове, сега е моментът. 
  • 4. Сложете тестото във формата за печене и оставете да втасва още 2 часа.
  • 5. Пригответе глазурата, като разбиете двата жълтъка с 80 г пудра захар. Към сместа добавете бадемовото брашно.
  • 6. Преди да сложите козунака да се пече, го намажете с глазурата. Посипете с целите бадеми и гранулирана захар. Леко ги притиснете с ръка, за да залепнат за тестото. 
  • 7. Печете за около 40 минути в предварително загрята на 180° фурна.