Тиквеният пай е едно от най-прекрасните неща, които може да си приготвите през есента, а рецептата на сладкотворците от кухнята на Блажка Димитрова - Благичка е абсолютен хит, който сме сигурни, че искате да опитате при първа възможност.

Необходими продукти

За тестото:

  • 220 гр. брашно
  • 120 гр. студено масло, нарязано на парченца
  • сол
  • 4-5 с.л. студена вода
  • За плънката:
  • 4 яйца
  • 150 гр. захар
  • 600 гр. пюре от тиква
  • 100 мл сладкарска сметана
  • 100 мл прясно мляко
  • ½ чаена лъжичка канела
  • джинджифил
  • ванилия

Начин на приготвяне

Смесете брашното и солта в купа. Добавете маслото като го втривате с вилица или с много студени ръце, за да не се размекне маслото. Трябва да се образуват „трохи“. Малко по малко започвате да добавяте студената вода и тестото се събира на топка. Опаковайте го във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 1-2 часа.

Заделете си малко от тестото за декорация. Разточете останалото тесто между два листа хартия за печене и го прехвърлете в съда за печене, който е добре да бъде с голям диаметър (30см) и дълбок поне 4 см. Сложете тестото във фурна, загрята на 160 градуса, докато придобие златиста коричка, и започнете с пълнежа.

Разбийте добре захарта и яйцата. Добавете тиквеното пюре, сметаната, млякото и подправките. Смесете добре всичко и изсипете сместа върху готовата основа за пай. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути или докато при разклащане паят е добре изпечен в крайщата, но има по-кремообразен център. 10 минути преди паят да е готов, може да сложите и декорацията, която сте подготвили от заделеното тесто.

Паят трябва да се охлади за няколко часа преди да се консумира. Да ви е сладко!

  • Защо сладкото от дюли е толкова хубаво
  • Орехомания
  • Най-младият кулинарен блогър у нас: Есента има вкус на тиква и канела
  • Как да приготвим прозрачен тиквен пай
  • Румяна Босева - Лулуто: На ябълковия пай слагам бележка "Не яж!" - първо трябва да снимам
  • "Храна за мойте канибали" - блогът с вкусотии като кадифена супа от кестени, рачел и тиква
  • 23 снимки на сладки котенца, за когато ви писне от мъките в офиса
  • Защо мечтаем за шоколад, пържола и вино, когато сме под стрес?
  • Невена Жекова с изкушаващи шипков мармалад и шипково вино
  • Ядливият кестен – ароматен дар от природата (Рецепти)

Вижте повече за Блажка Димитрова в следващото видео: