Тиквеният пай е едно от най-прекрасните неща, които може да си приготвите през есента, а рецептата на сладкотворците от кухнята на Блажка Димитрова - Благичка е абсолютен хит, който сме сигурни, че искате да опитате при първа възможност.
Необходими продукти
За тестото:
- 220 гр. брашно
- 120 гр. студено масло, нарязано на парченца
- сол
- 4-5 с.л. студена вода
- За плънката:
- 4 яйца
- 150 гр. захар
- 600 гр. пюре от тиква
- 100 мл сладкарска сметана
- 100 мл прясно мляко
- ½ чаена лъжичка канела
- джинджифил
- ванилия
Начин на приготвяне
Смесете брашното и солта в купа. Добавете маслото като го втривате с вилица или с много студени ръце, за да не се размекне маслото. Трябва да се образуват „трохи“. Малко по малко започвате да добавяте студената вода и тестото се събира на топка. Опаковайте го във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилника за 1-2 часа.
Заделете си малко от тестото за декорация. Разточете останалото тесто между два листа хартия за печене и го прехвърлете в съда за печене, който е добре да бъде с голям диаметър (30см) и дълбок поне 4 см. Сложете тестото във фурна, загрята на 160 градуса, докато придобие златиста коричка, и започнете с пълнежа.
Разбийте добре захарта и яйцата. Добавете тиквеното пюре, сметаната, млякото и подправките. Смесете добре всичко и изсипете сместа върху готовата основа за пай. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути или докато при разклащане паят е добре изпечен в крайщата, но има по-кремообразен център. 10 минути преди паят да е готов, може да сложите и декорацията, която сте подготвили от заделеното тесто.
Паят трябва да се охлади за няколко часа преди да се консумира. Да ви е сладко!
Вижте повече за Блажка Димитрова в следващото видео: