По повод деветата година на ladyzone.bg решихме да се посветим на традициите и на тяхното преплитане в съвременния свят. Поканихме 9 жени, в които открихме този космос и ще го споделим с вас в специалния ни проект заедно с предаването "Тази неделя". От ТВ екрана и от страниците на сайта ви запознаваме с историята на всяка една от тези девет жени, обединени от проекта ни "Пазителките". Днес ви срещаме с Блажка Димитрова.

Видеовизитка

Блажка Димитрова не умее стар знаят, нито пък предава древни обреди. Но тя е пазител на силата на българската жена, която от древността до днес може да е едновременно майка, домакиня, да се грижи за прехраната в семейството и да пази ценностите у дома. Всичко това тя пречупва през особеностите на новостите, които предлага нашия свят днес.

В кухнята на Блажка някои от готвачите не чуват, други пък нямат свой собствен дом и семейство. Храната, която приготвят, обаче е направена с много внимание и много любов. Част от вкусотиите им пък отиват в домовете на хора, които нямат всеки ден топла храна на масата. 

"Марио е вече почти година в кухнята, той е глух, само, че се разбираме прекрасно. Завършил е готварство, така, че той има умения, знае какво да прави. Марио пазарува в много голяма част от случаите и се справя чисто комуникационно изключително добре", разказва тя за един от своите служители.

Мястото е специално и с още нещо. Това е първата в България кухня с нулев отпадък.

"Историята на кухнята започна много на шега, аз бях учител две години по програмата „Заедно в час”. Аз преподавах две години на едни много бунтуващи се 12-окласници. Разликата беше много малка между нас и ми беше много трудно да спечеля тяхното уважение".

Блажка е родена в Сандански. Първите си пари изкарва като сервитьор. Докато е студентка, започва да се интересува повече от това какво правят младите днес. Започва да работи за различни неправителствени организации, свързани с правата на децата. Така става и учител. Един ден научава за философията на нулевия отпадък и това променя живота й. Днес вече е предприемач и мотиватор. Не постепенно, а от раз успява да вдъхнови и цялото си семейство да следва тази философия.

"Философията е нагласа или навик. Един навик се изгражда за около 30 дни. В момента, в който свикнеш с тези всички малки промени, то става част от ежедневието и минимизира усилията, които полагаш", категорична е Блажка.

Известно време живее в САЩ, но казва, че по-хубаво място от България няма и противно на очакванията – особено за бизнес. Днес работи и по нов проект, свързан с рециклирането на отпадъци. Новият стартъп е биоразградима посуда.

За Блажка няма почивка, но всеки неин ден започва и завършва с удовлетворение и усмивка.

"Да си жена предприемач е нещо, с което трябва да се гордееш, така, че аз се опитвам да демонстрирам, че съм запазила женственото в себе си, че съм майка, която успява да се справи с бизнеса".

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДОМАШЕН СУХ ШАМПОАН ЗА КОСА ПОД 2 ЛВ.

"Този сух шампоан обира цялата мазнина от косата и прави косата да изглежда сякаш е току-що измита и е направен сешоар. Невероятна рецепта".

Необходими продукти:
15 г арарут;
1 ч.л. бентонит;
½ ч.л какао; 
капка ароматно масло по избор

Арарутът се използва в кулинарията като сгъстител на храна. Добива се от тревисто тропическо растение с южноамерикански произход. Бентонитът е смес от минерали. Преобладащи елементи са калий, натрий, калций и алумий.

КАК ДА СИ НАПРАВИМ ПАСТА ЗА ЗЪБИ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

"Пастата, която ще покажа работи, почиства и зъбите не потъмняват. Не стават искрящо бели, но запазват естественото си състояние и  определено предпазва много, много добре".