Новият социално отговорен проект на bTV Добрият пример популяризира инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и че то има силата да променя света всеки ден. Проектът насочва прожекторите към онези на пръв поглед обикновени хора с кауза и послание от цялата страна, които с примера си вдъхновяват малки и големи да продължават да предават добрите дела нататък. До Световния ден на почистването (World Cleanup Day 2020), който ще се проведе на 19 септември, онлайн потребителите на всички bTV платформи, зрителите и слушателите ще се срещнат с доброволци, които посвещават личното си време, за да почистят и преобразят любимото място за отдих или да възстановят потънала в забрава хижа; с артисти, вдъхновили цяло село с благородни инициативи; с отбор деца, обединени от спорта въпреки пандемията и разстоянията; с хора, засаждащи бъдеще, и такива, променили личния си свят в стремеж да живеят с нулев отпадък и с отговорност към природата

Снимка: Личен архив

Днес се срещаме с Блажка Димитрова от сдружение "Нулев отпадък - България", за да научим повече как да живеем по-отговорно към природата и планетата, като изхвърляме по-малко отпадъци.

Блажка, ти отвори първото заведение с нулев отпадък у нас: Blagichka - Zero Waste - кухня, чиято мисия е постигането на един по-здравословен и социално отговорен начин на живот. Как се промени животът ти оттогава? 

Отварянето на това заведение костваше много време, енергия и неспирна борба в продължение на повече от година и половина. Скоро след отварянето бях по-щастлива от всякога, защото бях постигнала една моя голяма мечта и можех всеки ден да се наслаждавам на този успех. Разбира се, започнах да имам все повече ангажименти и започнах да залагам все по-големи цели за себе си. Развих много уменията си да ръководя бизнеса и да работя с хора от различни групи. Станах много по-критична към всичко около себе си, но в същото време и още по-грижовна. Малко по-уморена се чувствам днес, но всеки ден намирам нова причина да продължавам.

Снимка: Личен архив

Авторка си и на книгата "Живот с нулев отпадък" в България. Какви съвети могат да открият хората в нея? 

Книгата е написана така че всяко нейно отваряне да бъде съпроводено с откриване на полезна и практична информация. Тя е като наръчник. Ако се намираш в банята и се чудиш как да намалиш изхвърлянето на клечки за учи например, може просто да отвориш главата "Пространства", да намериш банята и да започнеш да четеш, за да откриеш скоро след това отговора. В книгата всеки ще разбере кой са петте принципа на философията за нулевия отпадък и как да ги прилагат ежедневно, без да се лишават от любимите си неща.

Имаш дъщеря. По какъв начин я учиш вече да се отнася с грижа към природата? 

Йоана ме наблюдава ежедневно, съвсем неусетно тя изгради отношение към нещата около нея, към природата. Гледайки какво правя аз, тя започва да прави същото. Докато пазарувам например винаги й разказвам какво точно правя: "С тази кутия сега ще вземем сирене, за да не купуваме в пластмасови, които да хвърляме след това!"

Снимка: Личен архив

Обичаш да почиваш в планината. В какво състояние намираш местата, където често ходиш - има ли много боклуци? И по какъв начин хората могат да допринесат повече за опазване на чистотота им? 

Струва ми се, че имаме още много да учим за това как да се държим в планината. Прекарвам много време там и не е имало път, в който да не съм видяла някакъв пластмасов боклук да се рее сред дърветата и полята. Но съм виждала и хора, които събират чуждия боклук - аз самата го правя почти винаги. Всеки от нас може да го прави. Съвети, които бих дала на планинарите: носете си достатъчно бутилки за вода за многократна употреба - а не вземайте пластмасови; носете си домашна храна, сложена в кутии отново за многократна употреба - а не пакетирани в еднократни пластмаси сандвичи, соленки и сладки; носете си ваша чаша - когато стигнете до някоя хижа ще ви бъде много по-приятно да си поръчате чая и кафето във вашата чаша, вместо да ви ги слагат в пластмасови.

Наскоро отвори второто си заведение с нулев отпадък (zero waste), този път за фаст фууд: Blagichka - Burgers and Fries. Повишава ли се интересът на хората към темата у нас? 

Да, определено потенциалът на такива заведения е все по-голям и това беше причината за голямата увереност, която имам, че и второто заведение ще има такъв успех, както и първото.

Снимка: Личен архив

Как се приготвя един zero waste бургер с пържени картофки, например? 

Започваме със замесването на наши собствени питки - не ползваме замразени или купени в пакети, а си ги месим сами. Избираме месо, което е от български производител и го мелим в кухнята, овкусяваме с наши подправки и домашни сосове. Пазаруваме всички продукти за бургерите и картофките в собствени съдове или компостируеми и биоразградими.

Снимка: Личен архив

На какво искаш да научиш всеки човек по отношение на екологията и замърсяването на планетата с отпадъци? 

С малки стъпки можем да постигнем промяна, но да видиш голямата картина е жизненоважно, за да осъзнаеш колко сериозен е проблемът, с който се борим!

Тази седмица учениците се връщат на училище - с маски за лице заради COVID-19 пандемията. Какъв съвет би им дала, за да бъдат по-отговорни по отношение на замърсяването? 

Да изберат маски за многократна употреба, които вечер да изпират, а не да залагат на еднократни, които просто да изхвърлят в края на деня! Да си носят храна от вкъщи в кутии за многократна употреба. Да не забравят многократната си бутилка за вода и да я пълнят редовно.

Най-лесните трикове, с които всеки човек лесно може да намали количеството на боклуците, които изхвърля?

Избери бутилка за многократна употреба за вода!

Носи си твоя чаша за кафето и чая!

Не купувай пакетирани вафли и чипсове - тези опаковки дори са трудно рециклируеми!

Купувай и готви с 30% по-малко храна - пак ще си нахранен, но със сигурност няма да хвърлиш храна и ще спестиш пари!

Приготви си почистваш или козметичен продукт сам - ще видиш колко е лесно и здравословно!

Използвай 5 пъти по-малко от пастата за зъби!

По какъв друг начин освен zero waste участваш в опазването на природата и правиш добри неща за планетата? 

Подкрепям инициативи на други млади хора, които искат да опазват природата! Посещавам училища, компании и различни организации, на които говоря за темата за опазване на околната среда! Давам ежедневно пример на всеки, с който общувам!