Вярвате ли, че доброто се случва навсякъде около нас?
Мислите ли, че то има силата да променя света всеки ден?

Новият социално отговорен проект на bTV „Добрият пример популяризира инициативите, които доказват точно това. Време е прожекторите да се насочат към на пръв поглед обикновени хора с кауза и послание от цялата страна. Онези, които с примера си вдъхновяват малки и големи да продължават да предават добрите дела нататък.

До Световния ден на почистването (World Cleanup Day 2020), който ще се проведе на 19 септември, онлайн потребителите на всички bTV платформи, зрителите и слушателите ще се срещнат с доброволци, които посвещават личното си време, за да почистят и преобразят любимото място за отдих или да възстановят потънала в забрава хижа; с артисти, вдъхновили цяло село с благородни инициативи; с отбор деца, обединени от спорта въпреки пандемията и разстоянията; с хора, засаждащи бъдеще, и такива, променили личния си свят в стремеж да живеят с нулев отпадък и с отговорност към природата. 

Певицата Веси Бонева и Явор Велчев-Яви, който днес празнува рождения си ден, освен влюбени в музиката, са влюбени един в друг и в природата. Двамата вярват, че всичко е свързано и че хората, като част от природата, са едно цяло с камъните, дърветата, почвата, въздуха и звездите. Ето защо често може да ги видите да почистват мястото, на което са почивали, та дори това изобщо да не е техният боклук.


Вие двамата сте посланици на кампанията „Да изчистим България“. Тази година обаче тя няма да се проведе в обичайния си формат по обясними причини. Как продължавате тази мисия?

Веси: Ние постоянно чистим и това дори не е кауза, а навик. Ходейки по дивите плажове, винаги си носим торбички и събираме боклуци, изхвърлени на морето. Тази година бяхме свидетели на разлив от палмово масло от един кораб, който замърси бреговата ивица в голям периметър. На плажа имаше и изхвърлени мъртви делфинчета.

Явор: Винаги събираме капачки и пластмаси. Скоро открихме 12 метра маркуч, разбрахме и че цял корабен радар е бил изхвърлен в морето. Сигнализираме, когато открием такива големи боклуци. Правим видеа и снимки и ги публикуваме в социалните мрежи. Виждаме, че и други хора с чували по плажа да оползотворяват един ход на отиване или връщане, като събират различни отпадъци.

Как изкарахте лятото си? Къде, с кого?

Явор: В Бургас сме цялото лято. Това е градът, който е нашата отправна точка за красиви черноморски дестинации. Не сме излизали от България това лято. Миналата година си намерихме едно страхотно място на север от Бургас, което ще запазим в тайна. Там се разтваряме в природата. Страхотен чист дълъг плаж, където има не повече от 20-30 души. Оставаме, преспиваме, гледаме звездите, плуваме, готвим си и е уникално. 

Веси: Открихме летния сезон още през юни, когато все още имаше страх от коронавируса и на плажа бяхме почти само ние. Юли и август избягахме от големия град.

Как реагирате, когато видите захвърлен отпадък, на който мястото му не е там?

Веси: Проверяваме дали разполагаме с нещо, с което да вдигнем боклука и да го изхвърлим. Винаги гледаме в нас да имаме торбичка или друго, което да ни е от полза за такива случаи.

На какво искате да научите детето си по отношение на екологията и отговорностите?

Явор: Аз лично бих го възпитал в духа на това, че ние сме част от природата. Че сме едно цяло с камъните, дърветата, почвата, въздуха и звездите. Не е редно да се делим и да се мислим за по-умни и съвършени.

Веси: Ще му обясня какво е фрактал и теорията на Фибоначи. И как всичко, освен свързано, е съкровено за нас като човешки индивиди и ние трябва да сме много будни и адекватни за всеки наш жест, мисъл и действие. Изграждането на културата в едно дете трябва да се формира от ранна детска възраст и най-вече с емоционални примери.

Снимка: facebook.com/VessyOfficialКолко време остава до раждането на бебето? Избрали ли сте вече име, ще помага ли някоя баба на първо време?

Веси: Вече нямаме представа колко време остава, защото влизайки в деветия месец, може да се случи всеки момент. Терминът ми е на 23 септември. Избрали сме име, но го пазим в тайна. Доста е магично и фентъзи. Не е типичното като Митко, Кольо, чичо Иван...  Няма да ни помага баба. Искаме да си останем в началото любовен триъгълник. Желанието ни е да постъпим отговорно още в първите часове и дни на бебенцето, така че то да усети само нашето присъствие.

Веси, как преминава твоята бременност, добре ли се чувстваш, имаш ли оплаквания?

Прекрасно се чувствам! Огромен късмет е, че споделям това си усещане със съприкосновеността с природата. Имах много часове за творчество, за спокойствие, медитация, срещи с приятели, съзерцание в морето... Нямам никакви оплаквания, освен като всяка бременна, на която й се подуват краката в края на деня, има крампи и се събужда през няколко минути нощем, за да ходи до тоалетна.

Имате нови сингли - „Джамборе“ на Веси и "Цунами" на Явор. Работите до последно преди появата на бебето?

Веси: "Джамборе" беше едно предизвикателство, което искахме да отправим заедно със Светльо Къслев за лятна песен. Песента е много забавна, с много настроение. Представихме си, че изпращаме съобщенеи до хората, с които имаме най-близка връзка. А те трябваше да ни пратят своето лято джамбуре. Получи се много шарен и позитивен клип, прекрасне спомен за лято 2020.

Явор: "Цунами" стана бомбастично парче! Влезе в класацията с най-излъчваните песни. Върти се почти по всяко радио. Това е израз на една еклектика на стиловете - диско, ню диско, фън фюжън, ню денс. Аз съм много горд с тази посока. Това е може би средата на един нов албум.