От десетилетия „Зона 51“ е мистерия за целия свят. Много теории и конспирации за извънземни технологии се въртят около американската военна база, която се намира в пустинята Невада. Това провокира около 1 млн. души да се съберат във фейсбук група, която цели да щурмува секретната база. Събитието е насрочено за 20 септември тази година. Целта на участниците е да разберат какво крият в базата и дали там има извънземни.

Военновъздушните сили на САЩ не приеха събитието като шега и предупредиха, че ще защитят базата с всички необходими мерки.

Повече за „Зона 51“

Намира се в 51-ви квадрант на военновъздушната база „Нелис“, откъдето идва и името „Зона 51“. Сред основните дейности в зоната са проектиране, създаване на нови летателни апарати и пробни полети с тях, както и изучаване на чужди военни самолети, хеликоптери и оръжия.

Базата е обявена за забранена зона, разположени са военни постове по хълмовете и пътни знаци предупреждават за това. Път 375 в района се нарича „Извънземната магистрала“

Американските власти официално признаха за съществуването на базата едва през 2013 г., когато учени от университета „Джордж Вашингтон“ поискаха ЦРУ да разкрият секретните си документи. Университетът публикува над 400 страници от историята на ЦРУ. Там за първи път се споменава „Зона 51“, позната също като Groom Lake. Мястото е разработено от разузнавателната агенция през 1950 г. за тестване на топ секретни свръхзвукови самолети. В периода от 1957 до 1968 година в района са проведени поне четири документирани ядрени опита.

Най-сензационната конспирация, с която стана известна „Зона 51“, е свързана с летяща чиния, която се е разбила близо до Розуел през 1947 г. Смята се, че останките били изследвани в базата в опит да се възпроизведе космическият кораб.