Наред с черния пипер и канелата, индийското орехче е сред най-популярните подправки. Познато е и като мускатово орехче (лат. Myristica fragrans). Самото орехче е костилката на месест плод на дърво, което расте на "острова на подправките" Банда и Малукските острови. Пренесено от там, днес се отглежда и в Европа, и в Южна Америка.
Настойка от мускатово орехче се използва от древността за медицински цели:
- Преустановява повръщане и диария
- Подобрява храносмилането
- Освобождава от газовете
- Стимулира имунната система
- Успокоява главоболието
- Премахва безсънието
- Действа като афродизиак
- Тонизира
Чаят се приготвя като в 1 чаша топла вода се разтваря една щипка от индийско орехче на прах. Може да се подслади с мед. Пие се преди хранене.
Използва се за жабурене, поради антисептичното действие при възпаление на устната лигавица.
Индийското орехче вероятно произхожда от Нова Гвинея или Молукските острови. То достига до Индия преди 6 век. Какво е да си учичтел в Индия - вижте във видеото.
В здравословната кухня индийското орехче намира място с дижестивните си свойства, като облекчава поемането на мазните храни. Добре се комбинира с черен пипер и дафинов лист в ястия от телешко, риба, зеле, карфиол, праз, картофи, ориз, гъби. Сос Бешамел не е завършен без щипка индийско орехче.
Не повече от ½ лъжичка мускатово орехче на прах се добавя за подправка на различните блюда.
Незаменимо е неговото присъствие в ябълков пай, плодова торта и напитките егног, топъл шоколад, греяно вино и др.
Внимание: Да се използва в ограничено количество, защото съдържа миристицин, който е отровно халюциногенно вещество.