Наред с черния пипер и канелата, индийското орехче е сред най-популярните подправки. Познато е и като мускатово орехче (лат. Myristica fragrans). Самото орехче е костилката на месест плод на дърво, което расте на "острова на подправките" Банда и Малукските острови. Пренесено от там, днес се отглежда и в Европа, и в Южна Америка. 

Настойка от мускатово орехче се използва от древността за медицински цели:

-Преустановява повръщане и диария

-Подобрява храносмилането 

-Освобождава от газовете

-Стимулира имунната система

-Успокоява главоболието 

-Премахва безсънието

-Действа като афродизиак

-Тонизира

Чаят се приготвя като в 1 чаша топла вода се разтваря една щипка от индийско орехче на прах. Може да се подслади с мед. Пие се преди хранене. 

Използва се за жабурене, поради антисептичното действие при възпаление на устната лигавица. 

В здравословната кухня индийското орехче намира място с дижестивните си свойства, като облекчава поемането на мазните храни. Добре се комбинира с черен пипер и дафинов лист в ястия от телешко, риба, зеле, карфиол, праз, картофи, ориз, гъби. Сос Бешамел не е завършен без щипка индийско орехче.

Не повече от ½ лъжичка мускатово орехче на прах се добавя за подправка на различните блюда.

Незаменимо е неговото присъствие в ябълков пай, плодова торта и напитките егног, топъл шоколад, греяно вино и др. 

Внимание: Да се използва в ограничено количество, защото съдържа миристицин, който е отровно халюциногенно вещество.