Домашните котки са известни със своя тайнствен и мистериозен характер. Ако сте им феновете, вижте дали наистина знаете всичко за тях:

1. В Древен Египет котката била свещено животно и пазител на отвъдното. Тези животни били на почит заради тяхната самостоятелност и тайнственoст. Древните египтяни се възхищавали на дружелюбните, игриви и интелигентни черти на котките. Наричали ги „Мау“.

Древногръцкият историк Херодот пише, че в Древен Египет котката се считала за приятел и член от семейството. Когато любимата домашна котка умирала, семейството потъвало в дълбок траур, извършвали погребални ритуали и цялото семейство оскубвало веждите си в знак на дълбоко страдание.

Мумифицирани котки са открити на множество места в Египет, някои погребани заедно или близо до техния собственик.

В облика на котка е представена богинята Бастет. Всички котки били считани за нейно проявление.

Херодот твърди, че египтяните поставяли безопасността на котките над тази на хората. Убиването на котки било наказвано със смърт.

2. През 2004 г. френски археолози откриха в Кипър котешко гробище, което е на повече от 9500 години.

3. Котките нямат необходимите рецептори за разпознават сладкия вкус.

4. Котките могат да издават повече от 100 вида звуци, а кучетата само 10.

5. Котките мяукат единствено, за да комуникират с хората.

6. Първият клип с котка (и който можете да намерите вн Youtube) е заснет през 1894 г. от Томас Едисън.

7. Ейбрахам Линкълн е гледал четири котки в Белия дом.

8. В Шотландия има паметник, посветен на котка с име Таузър, която е хванала близо 30 000 мишки през живота си.

9. Котките имат способността да лекуват с тяхното мъркане, което е с честота между 25 и 150 херца. На тази честотата мускулите и костите се възстановяват най-бързо.

10. В повечето страни, черните котки са считани за лош късмет, но има и някои изключения. Във Великобритания подаряват черни котки на младоженците за щастлив брак, а в Япония черните котки са признак на късмет.

11. На 18 октомври 1963 г. френски учени използвали ракета за да изпратят първото коте в космоса, което се върнало с парашут на земята живо и здраво.

12. Най-старата котка на света се казвала Крем Пуф и била от Тексас. Тя е живяла цели 38 години и е в рекорда на Гинес.

13. Котките имат непоносимост към лактозата, въпреки че щастливо биха изпили купичка пълна с мляко.

14. Чудите ли се защо котката ви масажира? Една от възможните причини е, че котките ви маркират като собствена територия.

15. Котките спят 70% от живота си

16. Според учени от университета на Орегон котките предпочитат общуването с хора пред храната и играчките. До тези изводи учените стигнали след експерименти с 50 домашни котки и животни, живеещи в приют. 50 процента от котките предпочели социалното взаимодействие с човек, пред храна, играчки и миризми. Храната е на второ място сред котешките предпочитания с 37 процента. Работата на учените опровергава разпространеното мнение, че котките са егоистични и равнодушни към човека. Те открили също, че котките се привързват повече към жените.

17. Отпечатъците на котешките нослета са уникални, както пръстовите отпечатъци при хората.