На 20 март в 11:01 часа българско време настъпва астрономическата пролет. И както се казва - "Да се хванем за зелено". С настъпването на пролетта на масата ни все по-често ще присъстват листни зеленчуци, храни, които са зелени, салати и бистри супи.

Като цяло тенденцията е храните да стават по-леки и да са приготвени със сезонни продукти - коприва, пресен лук, репички, спанак, рукола, и др. 

Как и къде да наберем коприва?

Копривата е растение, което няма капризи за мястото, на което ще порасне. Може да я откриете по открити полета, междублокови пространства, селски дерета и др. Предпочита сенчести места. Устойчива е на студ и ако откриете добра локация с коприва, може да сте сигурни, че тя ще е там и на следващата година. Около местата с коприва често растат увивни растения, така че може да се наложи да повдигнете изсъхналите им стебла, за да я откриете. Препоръчително е за брането да си носите ръкавици. Търсете места за бране на коприва, които са далеч от оживени пътища, по които минават автомобили.

Късайте само свежите и млади листа. Те са най-сочни и вкусни. Брането на коприва отнема време и е трудоемко. При докосване с кожата се чувства леко парене. може да се получи зачервяване и сърбеж. Отминава сравнително бързо. Може да облекчите с вода или лед. 

Коприва може да откриете и в магазините и по пазарите. Обикновено се предлага в пакетчета, на грамаж.   

Снимка: iStock

Как се готви коприва?

Внимателно почистете копривата от изсъхналите листа преди да я сготвите. Изрежете стеблата, защото те придават горчив вкус на ястията. Копривата се мие най-лесно през гевгир и под силна струя вода. Може да я съхранявате и ползвате по няколко начина:

  • Прясна коприва
    Сгответе до няколко дни, след като е била набрана, за да запазите всички ценни съставки. Може само да се намачка със сол и зехтин или леко да се бланшира.
  • Сушена коприва
    Оставете да се суши върху хартия в проветриво помещение на умерена температура.
  • Замразена коприва
    Нарежете на дребно и замразете в кутия или плик. Може да направите и отделни малки порции, като я замразите във формички за лед.

Снимка: facebook.com/cosmos.restaurant.sofia

Копривате може да се приготви на бистра супа, яхния със сирене и яйца, да влезе в пълнежа на баници или кишове. Други много здравословни и вкусни варианти са смутитата, които са чудесен старт на деня. Тук оставяме няколко проверени рецепти за всучки традиционни и модерни ястия.

 

 

 

С какво е полезна копривата?

Копривата е едно от най-добрите средства за пречистване на кръвта от токсините. Тя е една от цариците билки с голяма сила и на почит в народната медицина.

През пролетта организмът ни има нужда от още повече витамини и слънце. Доставяйте си ги с пресни зеленчуци и разходки на въздух. Леките супички могат да заменят ястията с червени меса и сосове, които сме хапвали по-често през зимата. 

Снимка: iStock

Листенцата й са изключително богати на магнезий, калций, желязо, цинк, калий, витамини А, В, D, Е и К. Използвайте само свежите и здрави листа. Копривата съдържа много хлорофил и фолиева киселина. Изключително богата е на витамин и на растителни протеини. Тя свива и кръвоносните съдове и помага при анемични състояния.

Има благоприятно въздействие и върху страдащите от диабет, при бронхитни състояния, върху имунната ни система. Ценно качество на копривата е, че не може да бъде предозирана.

 

 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK