На 20 март в 11:01 часа българско време настъпва астрономическата пролет. И както се казва - "Да се хванем за зелено". С настъпването на пролетта на масата ни все по-често ще присъстват листни зеленчуци, храни, които са зелени, салати и бистри супи.

Като цяло тенденцията е храните да стават по-леки и да са приготвени със сезонни продукти - коприва, пресен лук, репички, спанак, рукола, и др. 

Как и къде да наберем коприва?

Копривата е растение, което няма капризи за мястото, на което ще порасне. Може да я откриете по открити полета, междублокови пространства, селски дерета и др. Предпочита сенчести места. Устойчива е на студ и ако откриете добра локация с коприва, може да сте сигурни, че тя ще е там и на следващата година. Около местата с коприва често растат увивни растения, така че може да се наложи да повдигнете изсъхналите им стебла, за да я откриете. Препоръчително е за брането да си носите ръкавици. Търсете места за бране на коприва, които са далеч от оживени пътища, по които минават автомобили.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Късайте само свежите и млади листа. Те са най-сочни и вкусни. Брането на коприва отнема време и е трудоемко. При докосване с кожата се чувства леко парене. може да се получи зачервяване и сърбеж. Отминава сравнително бързо. Може да облекчите с вода или лед. 

Коприва може да откриете и в магазините и по пазарите. Обикновено се предлага в пакетчета, на грамаж.   

Снимка: iStock

Как се готви коприва?

Внимателно почистете копривата от изсъхналите листа преди да я сготвите. Изрежете стеблата, защото те придават горчив вкус на ястията. Копривата се мие най-лесно през гевгир и под силна струя вода. Може да я съхранявате и ползвате по няколко начина:

  • Прясна коприва
    Сгответе до няколко дни, след като е била набрана, за да запазите всички ценни съставки. Може само да се намачка със сол и зехтин или леко да се бланшира.
  • Сушена коприва
    Оставете да се суши върху хартия в проветриво помещение на умерена температура.
  • Замразена коприва
    Нарежете на дребно и замразете в кутия или плик. Може да направите и отделни малки порции, като я замразите във формички за лед.

Снимка: facebook.com/cosmos.restaurant.sofia

Копривате може да се приготви на бистра супа, яхния със сирене и яйца, да влезе в пълнежа на баници или кишове. Други много здравословни и вкусни варианти са смутитата, които са чудесен старт на деня. Тук оставяме няколко проверени рецепти за всучки традиционни и модерни ястия.

 

 

 

С какво е полезна копривата?

Копривата е едно от най-добрите средства за пречистване на кръвта от токсините. Тя е една от цариците билки с голяма сила и на почит в народната медицина.

През пролетта организмът ни има нужда от още повече витамини и слънце. Доставяйте си ги с пресни зеленчуци и разходки на въздух. Леките супички могат да заменят ястията с червени меса и сосове, които сме хапвали по-често през зимата. 

Снимка: iStock

Листенцата й са изключително богати на магнезий, калций, желязо, цинк, калий, витамини А, В, D, Е и К. Използвайте само свежите и здрави листа. Копривата съдържа много хлорофил и фолиева киселина. Изключително богата е на витамин и на растителни протеини. Тя свива и кръвоносните съдове и помага при анемични състояния.

Има благоприятно въздействие и върху страдащите от диабет, при бронхитни състояния, върху имунната ни система. Ценно качество на копривата е, че не може да бъде предозирана.

 

 

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK