Копривата е един от даровете на природата, които тя ни поднася с цялата сила и красота на зеления цвят, които има. През април и май копривата е съвсем млада и крехка. Потърсете я на на места, отдалечени от големите градовете, за да сте сигурни в чистотата й. Може да я откриете в сенчестото на поляните, в деретата на реките, на туфи в горички и т.н. В по-достъпния й вариант се намира в найлонови пликчета по пазарите и в някои от големите вериги магазини. Ако купувате от там, разгледайте внимателно съдържанието на плика, за да сте сигурни, че получавате и добро качество. 

Късат се само листенцата на копривата. За да не пари на ръцете, е добре да ползвате платнени или латексови ръкавици, или просто да сложите ръкавиците си в малки найлонови чантички. Набраната коприва се оставя да преседи за кратко на сенчесто място. Измива се под течаща вода и леко се намачква. Ако не искате да го правите с ръце (макар и в ръкавици), използвайте точилка. 

Копривата съдържа много хлорофил, фолиева киселина, магнезий и калий. Изключително богата е на витамин С. Освен за едно от най-вкусните пролетни ястия, може да се изсуши за чай, да се замрази, да се приготви отвара срещу косопад. 


За джурканата коприва се използва джурулек, наричан и джурка, джурулка. Представлява 2 влизащи една в друга дъсчици, които оформят перка. На пресечната им точка се намира дръжката на уреда. Може да се направи и от чепато борово клонче. С джурулека се бърка копривата, така че да омекне и да се смеси добре с останалите съставки. Вместо него, може да се използва и обикновена дървена лъжица. 

Съставки

  • 1 бр. Глава лук
  • 4 ч.ч. Вода
  • 2,5 ч.ч. Брашно
  • 100 г Краве масло
  • 6 бр. Яйца
  • 300 г Краве сирене
  • 400 г Коприва
  • 1 щипка Сол
  • 1 с.л. Червен пипер

Начин на приготвяне

  • 1. Почистете копривата от дръжките и наранените листа. За най-добър вкус се използват само връхчетата на растението, които са най-крехки и нежни. Копривата се измива и се слага в тенджера с вода. Оставя се да ври 30 минути. 

     

  • 2. Брашното се размива във водата, като към нея се добавя и един черпак от водата, в която ври копривата, за да се затопли. Трябва да стане с консистенция на боза. Добавете към копривата и оставете да поври. 
  • 3. Нарежете лука на ситно и го задушете в маслото. Добавете червения пипер и солта и разбъркайте. Запръжката добавете към копривата. 
  • 4. Малко след това натрошете сиренето на ситно и чукнете яйцата. Разбъркайте и отстранете от котлона. 
  • 5. Готовата гозба разбъркайте с джурулека, за да се смесят добре всички съставки.