Искаме да разбиваме митове! Понеже силно вярваме, че най-добрата храна е местната, че най-полезните храни са именно най-простичките, че рекламната индустрия е по-силна от всякога. Всъщност не просто вярваме, а имаме факти. Защото когато те говорят, и боговете мълчат. 

#Навсякъде чуваме за спирулина - шейкове и смутита с нея, протеини... Всъщност това е вид водорасло от Китай. Тя стимулира и подсилва имунната система. С нейна помощ някога древните хора са подмладявали организма си. Днес тя вирее и се консумира в Африка и Азия и са намерени начини, чрез които тя да се култивира и на други места. Тук вече ни става ясно, че тя не е никак типична за родните ширини.

#Копривата, от друга страна, е растение, което виждаме при всяка разходка в гората, а доста често и в междублоковите пространства из кварталите на различните градове. Продава се и по пазарите, но е доста непривлекателна за купувачите. Има хора, които знаят полезните й свойства, но употребата й днес се свежда главно до прилагането й в маски за коса и много рядко за консумиране.

Коприва няма да намерите в менютата на ресторантите. За коприва няма да чуете и по телевизията. Защо тогава ние я определяме за по-ценна от спирулината? Първо, защото водораслите не са местна храна и минават през невероятно голяма химична обработка, за да достигнат до нас под формата на прах, на хапчета или на каквото и да е било. Именно заради това тя е и поредната надценена суперхрана, за която се оказва, че има български аналог, който е много по-подходящ за нас. На практика безплатна, копривата всъщност е много по-ценна, отколкото някога сме подозирали.

#Първо, листенцата й са изключително богати на магнезий, калций, желязо, цинк, калий, витамини А, В, D, Е и К - същите витамини и минерали, които се съдържат в състава на спирулината, но с незнайно количество след обработката, през която е преминала. И двете храни са богати на протеини. За разлика от копривата обаче, спирулината има специфичен вкус, който е неприятен за повечето хора. Именно тук най-вероятно започвате да се чудите с какво точно спирулината взима превес над копривата? С цената. 

#Що се отнася до ползите, копривата има доказано кръвоспиращо действие. Тя свива и кръвоносните съдове, помага при анемични състояния. Има благоприятно въздействие и върху страдащите от диабет, при бронхитни състояния, върху имунната ни система. Не може да бъде предозирана. 

#На спирулината са приписвани същите качества, но разликата е, че те не са доказани. Още една разлика: водораслото може да доведе до странични ефекти. В случай, че е добита от замърсени води (вие знаете ли откъде идва вашата?), може да се получи натравяне, съпроводено с гадене, повръщане, отпадналост и висока температура.

Получава се така, че плащаме много висока цена, от която евентуално да извлечем положителни качества, но само с риск да не се натровим. И при това има кофти вкус. Пренебрегваме копривата, която е безплатна, вкусна, можем да си я наберем сами, качествата й са доказани и... най-важното - не минава обработка и не пропътува хиляди километри, за да стигне при нас. Дали сме успели да ви убедим? Смятаме, че да.