Едрите зеленчуци нарежете на по-малки парчета. За да замразите тиквички например, не е удачно те да са в сурово състояние. Съдържат прекалено много вода, която след замразяване и размразяване променя консистенцията и вкуса на зеленчука. Добре е да нарежете тиквичките на шайби, които да бланширате в подсолена вода. 

Същото може да направите с картофи, грах и зелен боб. Извадете ги от горещата вода с помощта на решетъчна лъжица и ги сложете за няколко минути в ледена вода или в купа, пълна с ледени кубчета. Така ще спрете готвенето, а и ще запазите свежите и ярки цветове на плодовете и зеленчуците.

Подредете ги в тава, върху хартия за печене. Оставете достатъчно място между зеленчуците. приберете ги във фризера по този начин, докато се покрият с тънка ледена коричка. 

Снимка: iStock

за да заемат по-малко място във фризера, след това може да ги извадите и да подредите в найлонови пликове според вида зеленчук. Притиснете добре преди да затворите, за да изкарате излишния въздух. По този начин може да съхранявате за срок от 2 месеца.