Десет интересни факта за Кубанския казашки хор:

1. Кубанският казашки хор е на 208 години. Основан е през 1811 г. в Екатеринодар още по царско време. Така се превръща в най-стария хор, който продължава да съществува и до днес. Може да се каже, че той е своеобразен исторически паметник.

2. Създаден е първоначално като църковен хор, който изпълнява православни песнопения. Много по-късно към репертоара му се добавят руски и украински народни песни, фолклора на казаците. И досега ансамбълът има почетни участия в празнични тържествени литургии и това е особена чест за всеки християнски храм.

3. Хористите до един са православни християни, което е едно от условията да бъдат част от състава му. Самият ръководител Захарченко казва: „Моите музиканти и талантливите певци и са ми изпратени от самия Господ Бог”.

4. Между другото, думата „казакна тюркски означава „авантюрист”, „свободен човек”. А Стендал казва за тях: Казаците бяха чисти като деца и големи като богове…”. Такава е и музиката им.

5. Един от най-ревностните почитатели на хора е император Александър II. Именно Царят Освободител, който е предвождал руските войски при боевете на Шипка и Плевен по време на Руско-турската война през 1877 – 1878 г.

6. 41 години хорът е ръководен от проф. Виктор Захарченко, който ще отпразнува тази година своя 81-ви рожден ден. Той е събирач на казашкия фолклор, композитор, ментор, вдъхновител на музикантите. Неговата жива легенда. Ще го видим в България.

7. Най-младият солист в хора, 19-годишната Елизавета Задорожна, e сред най-красивите жени в Русия. Тя представя Краснодар в конкурса „Мис Русия 2019”, чийто финал ще се проведе през април.

8. Ансамбълът е изнасял концерти и в конгресни зали, на стадиони, и в Ла Скала през годините на „Желязната завеса”. Макар и претърпял много гонения и трансфорамации, успява да се опази от пропагандата.

9. По случай 200-годишния му юбилей на името на Кубанския казашки хор е наречен астероидът Кубанхория.

10. Ансамбълът е у нас в пълния си блясък120 души – певци, танцьори, музиканти и всички солисти.

От 18 до 22 юни легендарните казаци ще пеят в пет български града: 18 юни - София, 19 юни - Велико Търново, 20 юни - Варна, 21 юни - Бургас, 22 юни - Пловдив.