Коприва, лапад, киселец - това са живите витамини, които пролетта ни поднася всяка година. лесно достъпни и супер вкусни, с тези стръкчета може да се готви разнообразно - от свежи салати, през вкусни супи, до чудни баници и други печива с пълнеж.
Лападът е природният лечител, който лесно се справя с болки в корема, запек, диабет, затлъстяване и др. Той е истинска витаминозна бомба, богат на витамини А, В1, В2, В3, В6, В9, К, Е и С.
Използвайте само свежите, здрави листа на копривата. Махнете стеблата, защото придават горчив вкус. Копривата съдържа много хлорофил, фолиева киселина, магнезий и калий. Изключително богата е на витамин С.
Киселецът е пренебрегвано растение, но той придава на ястията много ефирен вкус. Често в баниците с коприва или спанак се добавя мента, за да освежи вкуса. Но вместо нея, през пролетта е чудесно да добавим именно киселец. Освен че е вкусен, той е полезен за костите, пикочната и имунната система.
Зелените пролетни стръкчета нямат нужда от много готвене. Така ще запазят максимално полезните си качества. Достатъчно е само леко да ги задушите, за да омекнат, преди печенето.
Съставки
- 5 с.л. Олио
- 150 г Краве масло
- 3 с.л. Кисело мляко
- 150 г Кашкавал
- 3 бр. Яйца
- 5 стръка Зелен лук
- 1 ч.ч. Киселец
- 1 ч.ч. Лапад
- 2 ч.ч. Коприва
- 250 г Сирене
- 14 бр. Кори за баница
- 70 г Орехи
Начин на приготвяне
- 1. Почистете копривата от дръжките и нарежете листата на по-едри парчета. Отстранете средната жилка на лапада. Нарежете него, киселеца и лука. Измийте със студена вода.
- 2. Загрейте олиото в дълбок тиган с дебело дъно. Сипете зелениите и разбъркайте с дървена лъжица. Оставете ги да се задушат за 5 минути. Листата омекват и намаляват обема си. Нямат нужда от много готвене, за да запазят повече от полезните си свойства. Малко преди да отстраните от котлона, нарежете ореховите ядки.
- 3. Чукнете и разбийте трите яйца в дълбока купа. Натрошете сиренето на ситно. Когато копривата и лападът са готови, ги добавете към сместа с яйцата и разбъркайте добре.
- 4. За едно парче баница използвайте две кори. Разтопете останалото масло в плитка чиния. Намажете кората с масло и четка и разстелете от сместа върху половината от нея. Завийте на руло.
- 5. Намажете дъното и стените на кръгла тава с малко олио. Завийте кората с пълнеж на охлюв и поставете в средата. Продължете да редите и останалите навити кори по същия начин.
- 6. Разбъркайте киселото мляко в паничка с останалото масло. Намажете баницата обилно отгоре и отстрани. Настържете кашкавала на ситно ренде и поръсете.
- 7. Печете на 180 градуса с вентилатор за 35 минути или докато баницата стане със златист цвят.
- 8. След като я извадите, я наръсете с малко вода. Завийте с памучна кърпа и оставете така за 20 минути.