Има нещо изключително приятно в звука, който издават допрените една до дуга халби с бира, вдигнати за наздравица. Както и когато се отпуснат след това върху бар плота или масата. И макар не това да е причината традиционните бирени чаши да са толкова плътни, все пак е чудесен бонус.

Истинската причина се крие във факта, че дебелината на стъклото, което е добър изолатор, влияе директно върху температурата на пивото, докато го консумираме.

Докато държим бирената чаша, околният въздух и ръката ни затоплят в някаква степен напитката. Затова колкото по-дебела е чашата, толкова по-малък е топлопреносът – и толкова по-дълго бирата остава на правилната температура.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

Дебелите халби с вдлъбнатини по тях осигуряват по-добра защита срещу затопляне, в сравнение с чашите с тънкостенни стъкла. Ето защо по-големите съдове, от които се предполага, че ще пием по-продължителен период от време, са по-дебели, а по-малките - по-тънки.

Стъклените съдове за бира са проектирани спрямо две основни неща, определящи вкуса на напитката. Формата на чашата влияе върху обонятелното възприятие, а дебелината определя скоростта, с която тя се затопля.

Снимка: iStock

По-тънките стъклени съдове тип снифтъри са най-подходящи за високоалкохолни напитки като имперските бири. По същество представляват чаша със столче, а наименованието идва от от английското „sniff“ , което буквално означава „смъркане“. Целта е от нея да може да се вдиша ароматът на напитката, концентриран в горната част на съда.  

Снимка: iStock

Имперските бири по правило се консумират по-топли – и подобен тип чаши насърчават затоплянето. Това елиминира необходимостта кеговете, които я съдържат да се държат на различна температура от останалите наливни бири. По-дебелите стъклени съдове се правят за пиво, което трябва да остане с температура по-близка до тази на кега, в който е съхранявано.

Къде да налеем бирата – според вида, качествата и вкуса

  • Белгийски тъмен ейл, дубъл и трипел - в чаши тип снифтъри
  • Лагери и светлите бири - традиционни халби с дръжка
  • Стаут, ейлове, сешън стаути, амбър, IPA – в тип „хайбол“ (познати у нас като чаша за коктейл или уиски)

Защо температурата за сервиране на бира е толкова важна

Бирата не трябва да е твърде студена, но не бива и да е топла. За най-добро вкусово изживяване температурата на езика ни е добре да е около 23 градуса по Целзий.

Ако напитката е твърде студена, тя понижава температурата в устната кухина и вкусът не може да бъде качествено уловен. Със затоплянето губи способността за естествена карбонизация - което също намалява възможността да се усети напълно вкуса, тъй като процесът помага за разпределянето на ароматните вещества, пише The Daily Meal.

А как една халба бира на ден може да ни предпази от остеопороза - вижте във видеото:

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK