Има нещо изключително приятно в звука, който издават допрените една до дуга халби с бира, вдигнати за наздравица. Както и когато се отпуснат след това върху бар плота или масата. И макар не това да е причината традиционните бирени чаши да са толкова плътни, все пак е чудесен бонус.
Истинската причина се крие във факта, че дебелината на стъклото, което е добър изолатор, влияе директно върху температурата на пивото, докато го консумираме.
Докато държим бирената чаша, околният въздух и ръката ни затоплят в някаква степен напитката. Затова колкото по-дебела е чашата, толкова по-малък е топлопреносът – и толкова по-дълго бирата остава на правилната температура.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Дебелите халби с вдлъбнатини по тях осигуряват по-добра защита срещу затопляне, в сравнение с чашите с тънкостенни стъкла. Ето защо по-големите съдове, от които се предполага, че ще пием по-продължителен период от време, са по-дебели, а по-малките - по-тънки.
Стъклените съдове за бира са проектирани спрямо две основни неща, определящи вкуса на напитката. Формата на чашата влияе върху обонятелното възприятие, а дебелината определя скоростта, с която тя се затопля.
По-тънките стъклени съдове тип снифтъри са най-подходящи за високоалкохолни напитки като имперските бири. По същество представляват чаша със столче, а наименованието идва от от английското „sniff“ , което буквално означава „смъркане“. Целта е от нея да може да се вдиша ароматът на напитката, концентриран в горната част на съда.
Имперските бири по правило се консумират по-топли – и подобен тип чаши насърчават затоплянето. Това елиминира необходимостта кеговете, които я съдържат да се държат на различна температура от останалите наливни бири. По-дебелите стъклени съдове се правят за пиво, което трябва да остане с температура по-близка до тази на кега, в който е съхранявано.
Къде да налеем бирата – според вида, качествата и вкуса
- Белгийски тъмен ейл, дубъл и трипел - в чаши тип снифтъри
- Лагери и светлите бири - традиционни халби с дръжка
- Стаут, ейлове, сешън стаути, амбър, IPA – в тип „хайбол“ (познати у нас като чаша за коктейл или уиски)
Защо температурата за сервиране на бира е толкова важна
Бирата не трябва да е твърде студена, но не бива и да е топла. За най-добро вкусово изживяване температурата на езика ни е добре да е около 23 градуса по Целзий.
Ако напитката е твърде студена, тя понижава температурата в устната кухина и вкусът не може да бъде качествено уловен. Със затоплянето губи способността за естествена карбонизация - което също намалява възможността да се усети напълно вкуса, тъй като процесът помага за разпределянето на ароматните вещества, пише The Daily Meal.
А как една халба бира на ден може да ни предпази от остеопороза - вижте във видеото:
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK