Бирата е сред най-старите напитки, изобретени от човека. Тя е перфектното облекчение за пресъхнало гърло, идеалното допълнение към храната и идеално средство за премахване на стреса.
Само с четирите основните съставки - малц, хмел, мая и вода, могат да бъдат създадени всевъзможни разновидности на пивото. И всяка се характеризира със свой отличителен вкус и аромат, който може да задоволи и най-претенциозното небце.
Как се категоризира бирата
Категоризацията на напитката се случва въз основа на аромата, силата, вкуса, външния вид/цвят и горчивия агент.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Първото, което прави впечатление е цветът, който варира от светъл (бледожълт и сламеножълт) до тъмнокафяв (кехлибаренокафяв, кафяв, рубиненокафяв и тъмнокафяв) или дори почти черен.
След това е вкусът и ароматът. Той се дължи преди всичко на хмела и различните етерични масла, които съдържа. Той може да добави горчивина към бирата и дори да ѝ придаде различни аромати - плодови, цитрусови, билкови, на подправки и трева.
Едно изчерпателно ръководство за видовете бира
- Пшенични бири – в тях пшеничният компонент е пропорционално по-голям от количеството на ечемичния малц. Класическата немска Weizenbier и белгийската Witbier са двата основни вида пшенична бира.
- Английски стил - от началото на XIX век терминът „bitter” се използва за обозначаване на светлата бира в Англия. Целта е била да се разграничат по-горчивите по-малко хмелните и по-меки видове
- Американска светла бира – по същество това е класическата английската светла бира, произвеждана в Америка от около 1980 г. с местни съставки.
- Индийски пейл ейл (IPA) – наречен е така, след като през XIX в е изнасяна от европейците за далечни територии като Индия. Този вид бира се характеризира с изразен горчив вкус, заради голямото количество хмел, който се е добавял при транспортирането на пивото, с цел да запази по-дълго качествата си.
- Лагер - вари се и се съхранява при ниски температури чрез продължителен процес на ферментация. Най-популярните видове са Pilsner, German Style, Kolsch и Smoked Lager.
- Тъмно пиво - произвежда се от печени зърна, заради което придобива не само по-тъмен цвят, но и по-наситен и богат вкус. Една от разновидностите е стаут (най-известен от които е Guinness), което се предлага в варианти „сухо“, „овесено“, „млечно“ и „империал“. Порт е малцово и плътно пиво, което датира от XVIII-ти век в Англия.
- Кисело пиво – отличаваща се с кисел и тръпчив вкус, този вид бира често се среща в Белгия и Германия.
- Червен/кехлибарен ейл – характеризират се с високо съдържание на алкохол. Сред по-разпространениете видове са като Trappist Ale, Belgian Dubbel, Belgian Tripel и Scotch Ale, както и бири с добавени плодове.
Още интересни факти за бирата - във видеото.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK