Безспорно бирата е една от най-популярните напитки в света. Днес почти всяка държава има своя разновидност на пенливата напитка. И надали някой се е замислял кога всъщност е създадена.
Отговорът се крие в миналото, преди хиляди години – макар тогава бирата съвсем да не е имала вкуса, с който сме свикнали днес.
Хората са открили ферментацията много, много отдавна – затова е трудно да се намерят доказателства за точното място, където е започнало производството на бира. Голяма част от доказателствата идват от анализ на органични остатъци. С тяхна помощ археолозите идентифицират химическите следи от ферментацията на зърно върху древни керамични или каменни съдове. Така те откриват доказателства за производство на бира още от неолита (преди 10 000 до 4000 години), когато се е зародило земеделието.
Разгледай онлайн нашите промоционални брошури
Най-старата бира
Кърк Френч, професор по антропология в Пенсилванския държавен университет, посочва 9 000-годишни археологически обекти в Китай като най-точното доказателство за древното пивоварство. Там са открити остатъци от растения, мая и плесен върху древни съдове, които вероятно са съдържали ферментирала напитка, подобна на бира.
Още по-старо е култовото място за празненства Гьобекли Тепе в Турция, датиращо отпреди 11 000 години. На територията му са открити каменни пещи с остатъци от смляно едро зърно - по-подходящо за ферментация на бира, отколкото за печене на хляб.
Според изследователите вероятно никога няма да разберем точната дата, на която хората са произвели първата си партида бира, въпреки че новопоявилите се доказателства продължават да отместват потенциалната дата все по-назад във времето.
Вкусът на древната бира
Въпреки че все още е загадка кога и къде точно е произведена първата бира, едно нещо е ясно: древната бира е имала съвсем различен вкус от съвременната.
На първо място, тя е била твърде кисела – вкус, получен в резултат на ферментацията на зърното от мая и млечнокисели бактерии. Освен това е била гъста и нефилтрирана.
Бирата в древността вероятно се е пиела и непосредствено след ферментацията, тъй като бързо се разваляла заради плесени и бактерии. Поради това напитката е била и не толкова пенлива и алкохолна, за разлика от съвременната.
Всъщност бирата, във вида, в който я познаваме днес, е едва на около 500 години. Именно тогава е разработен процесът на студена ферментация, който създава бистра, свежа и пенлива напитка. Всичко тръгва от Германия и Чехия. И когато хората от тези държави мигрират по света през следващите векове, те носят техниката за варене на бира със себе си, пише Live Science.
А каква бира предпочитата българите - вижте във видеото.
Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK
Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM
Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK