Има една напитка, изключително популярна в региона, където Европа среща Азия. От векове тя се разпространява там - заради безспорните си освежаващи и здравословни свойства, потвърдени дори от науката.

Става дума за добре познатия у нас айрян - тази измамно проста смес от кисело мляко, вода и сол.

Оказва се обаче, че айрянът е важно средство за възстановяване на минералния баланс, особено през в топлите месеци, когато човек обичайно е силно дехидратиран. Огромна е и ползата му за правилното функциониране на храносмилателната система и чревното здраве.

Напитка с хилядолетна история

Смята се, че тюркските народи произвеждат айрян поне от хилядолетие - което го прави с около 900 години по-стар от напитка като Кока-Кола, например. 

Може спокойно да се каже, че айрянът е продукт от необходимост. Тюркските номади са приготвяли ферментирали млечни продукти, за да удължат използваемостта им, помагайки им да преодолеят суровия климат на степите и обширните, безлесни пасища, които са наричали свой дом.

Снимка: iStock

И когато турците мигрират от Централна Азия към Анатолия, земята, която съставлява по-голямата част от съвременна Турция, айрянът се е премества заедно с тях. Днес той е не само част от хилядолетна турска кулинарна традиция, но и сред най-комерсиализираните напитки в страната.

Десетки разновидности

Въпреки че привидно е толкова лесно да приготвим айрян, оказва се, че съществуват редица вариации.

В някои региони на Турция, напитката се приготвя от кисело мляко с високо съдържание на мазнини, докато на други е заместена от страничен продукт от производството на масло. На места традиционен е пикантният айрян, приготвен със зелени или червени люти чушки или пък към него се добавя щипка мента или газирана минерална вода за по-свеж вкус.

Твърде кисел вкус?

И въпреки доказаните ползи и широко разпространение в Турция и държавите около нея,  айрянът остава не особено популярен по света. Според специалистите по гастрономия, това се дължи най-вече на слабото познаване на турската кухня и липсата на продукти на пазара. Освен това вкусът на класическия айрян е по-скоро странен за чужденците, които често не харесват твърде киселия му привкус, пише CNN.

И все пак, ако човек веднъж се наслади на освежаващия вкус на айряна, почти сигурно е, че ще поиска още.

Още за ползите от киселото мляко - във видеото.

Последвайте ladyzone.bg във FACEBOOK

Последвайте ladyzone.bg в INSTAGRAM

Последвайте ladyzone.bg в ТIKTOK