Екип експерти от Медицинския университет във Вирджиния (САЩ) е установил, че бактериите, съдържащи се във ферментиралите храни и киселото мляко, могат да предотвратят развитието на психични заболявания, включително депресия и тревожност. 

Известно е, че смущенията в чревната микрофлора, причинени от заболявания, неправилно хранене или други причини, допринасят за развитието на много други болести.

Основните предизвикателства при работата с чревни бактерии са, че те са огромен брой, така че е много трудно да се определи какво правят конкретните бактерии, както и взаимодействието им с други микроорганизми.

Снимка: iStock

В това проучване авторите са се фокусирали върху лактобацилите. По-рано беше доказано, че тези бактерии могат да спрат депресията при лабораторни мишки. Сега специалистите решили да установят точния механизъм на това явление.

Снимка: iStock

За тази цел те разгледали два щама лактобацили и шест други щама бактерии. Оказало се, че лактобацилите от семейство Lactobaccillacea поддържат нивото на имунния медиатор гама-интерферон, който регулира реакцията на организма към стреса и помага за предотвратяване на депресията.

Въз основа на тази информация учените искат да разработят нови начини за предотвратяване и лечение на депресията и други психични разстройства, в които участват лактобацили, пише още БГНЕС.

Снимка: iStock

Пълните научни изследвания са публикувани в списание "Brain, Behaviour, and Immunity".