Учени от института "Макс Планк" в Гьотинген са разработили високоефективни нанотела срещу коронавируса, чиито произход е от… алпаки.

Точно така – запознайте се със симпатичните алпаки Брита, Нора и Ксения, благодарение на които в лабораторна среда са разработени антитела, които се прикрепят към коронавируса и предотваряват разпространението му.

Резултатите от тестовете са толкова обнадеждаващи, че германските учени от Гьотинген скоро възнамеряват да започнат клинични изпитания на медикамент.

Снимка: © MPI f. Biophysical Chemistry / Thomas Güttler

Според специалистите зад изследването т. нар. нанотела неутрализират цели 1000 пъти коронавируса по-ефективно от останалите антитела.

"За първи път нанотелата съчетават изключителна стабилност и висока ефикасност срещу коронавируса и неговите Алфа, Бета, Гама и Делта мутации", подчертава Дирк Гьорлих, директор в Института по биофизична химия "Макс Планк".

Нанотелата блокират шипчетата на коронавируса, които използва за заразяване на клетките гостоприемници в организма, като по този начин се предотвратява инфектирането им.

Освен това нанотелата могат да издържат на много високи температури.

"Нашите нанотела могат да издържат на температури до 95°C, без да губят своята функция или да образуват агрегати", пояснява проф. Матиас Добелщайн, директор на Института по молекулярна онкология на Университетския медицински център Гьотинген.

Това не само прави нанотелата по-ефективни, защото могат да се задържат достатъчно дълго в организма, но температурната устойчивост ги прави и по-лесни за производство, съхранение и дистрибуция.

Това може да се окаже решаващ коз в борбата за по-бързото справяне с глобалната пандемия, предизвикана от коронавируса.

"Нашите единични нанотела са потенциално подходящи за вдишване и по този начин за директна неутрализация на коронавируса в дихателните пътища", допълва още Добелщайн.

Това нямаше да е възможно без алпаките Брита, Нора и Ксения, разбира се.

Снимка: © MPI f. Biophysical Chemistry / Carmen Rotte

"Нашите нанотела произхождат от алпаки и са по-малки и по-прости от конвенционалните антитела", казва Гьорлих. За да генерират нанотела срещу Sars-CoV-2, изследователите имунизират три алпаки в Института по биофизична химия "Макс Планк" с части от протеина на коронавируса.

След това животните произвеждат антитела и учените вземат малка кръвна проба от тях. С това мисията за алпаките е завършена, тъй като всички допълнителни стъпки след това са извършени с помощта на ензими, бактерии, бактериофаги и дрожди.

Вижте повече за резултатите от изследването в сайта на Института "Макс Планк".