94-годишната британска кралица Елизабет Втора, която миналия месец получи първата си доза от ваксината срещу COVID-19, насърчи обществеността да последва примера й, като заяви, че ваксинацията не боли и тези, които все още се колебаят да го направят, трябва да помислят и за другите.

Кралицата и 99-годишният й съпруг принц Филип, който в момента е в болницата заради заболяване, което не е свързано с COVID-19, получиха първите си дози от ваксината от лекар в замъка Уиндзор.

Възрастта на двамата ги поставя в приоритетната група за ваксинация според британския план за имунизация на населението на срещу новия коронавирус.

Снимка: Getty Images

"След като сте получили ваксина, имате чувството, че сте защитени, което според мен е много важно - освен това е напълно безвредна", казва кралицата във видеоразговор със здравни служители от програмата за масова ваксинация в Обединеното кралство.

"Стана много бързо и получих много писма от хора, които бяха много изненадани от това колко лесно е да бъдеш ваксиниран. И изобщо не боли", допълва кралица Елизабет Втора.

"Знам, че това очевидно е трудно решение за хората, които никога преди не са били ваксинирани, но те трябва да мислят не само за себе си, но и за другите", каза Елизабет Втора, сранявайки COVID-19 пандемията с чумата.

Повече от 18,6 млн. британци вече са получили първата доза от ваксина срещу COVID-19, сред които са известни личности като певецът Елтън Джон и актьорът Майкъл Кейн, като двамата дори се присъединиха към кампания, насърчаваща хората да се ваксинират.