Докато Индия продължава да се бори с опустошителните мащаби на COVID-19 пандемията, учен от университета на Суонзи изследва как зеленият чай може да бъде предпоставка за създаването лекарство, способно да се справи с болестта, предизвиквана от новия коронавирус, съобщава медицинският сайт Eureka Alert.

"Природата е най-древната аптека и винаги е била съкровищница от потенциални нови лекарства, като ние се усъмнихме дали някое от тези съединения не може да ни помогне и в борбата с COVID-19", казва д-р Суреш Моханкумар, който извършва изследването с колеги в Индия.

"Aнализирахме и сортирахме библиотека от натурални съединения, за които вече е известно, че са активни срещу други коронавируси, използвайки компютърна програма с помощта на изкуствен интелект. Нашите открития предполагат, че едно от съединенията в зеления чай може да се пребори с коронавируса, предизвикващ COVID-19", допълва ръководителят на изследването от медицинския колеж в Университета на Суонси, Великобритания.

Изследователите са анализирали структурата на 132 фитохимически вещества, за да успеят да идентифицират тези, които могат да потиснат заболяването, предизвиквано от коронавируса SARS-CoV-2. 

Д-р Моханкумар подчертава, че изследването все още е в начален етап и е далеч от всякакъв вид клинично приложение.

"Съединението, което нашият модел предвижда да бъде най-активно, е галокатехинът, който присъства в зеления чай и би могло да бъде лесно достъпно и налично. Сега трябва да се извърши допълнително проучване, за да се покаже дали може да бъде доказано клинично ефективно и безопасно предотвратяване или лечение на COVID-19", казва той.

Ръководителят на фармацевтичния департамент проф. Андрю Морис казва: "Това е изумително изследване и показва, че естествените продукти остават важен източник на съединения в борбата срещу инфекциозните болести. Наистина съм много доволен, че това международно изследователско сътрудничество продължава сега, когато д-р Моханкумар се присъедини към нашия фармацефтичен екип."

Д-р Моханкумар допълва, че очаква с нетърпение да види как работата може да бъде развита: "Сега трябва да има подходящи доклинични и клинични проучвания и бихме приветствали потенциални сътрудници и партньори, които да помогнат за продължаването на тази работа."

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание RSC Advances.