Пиенето на чай поне три пъти седмично е свързано с по-дълъг и здрав живот, показват резултатите от ново проучване.

"Редовната консумация на чай е свързана с по-малък риск от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смърт поради каквото и да е причина", заявява д-р Синян Уанг.

"Благоприятните ефекти за здравето са най-осезаеми при зеления чай и при дългосрочната редовна консумация на чай", допълва ръководителят на изследването от Китайска академия на медицинските науки в Пекин.

Снимка: Unsplash/Verena Böttcher

Изследването обхваща повече от 100 хил. участници в проекта China-PAR, които са без анамнеза за инфаркт, инсулт или рак в миналото. Участниците са били класифицирани в две групи: редовни консуматори на чай (три или повече пъти седмично) и такива, които никога не консумират или не обичат да консумират чай (по-малко от три пъти седмично), които са били проследени за период от над 7 години.

Резултатите сочат, че редовната консумация на чай е свързана с по-здрав живот и по-голяма продължителност на живота. Анализите сочат, че редовните консуматори на чай на 50 години ще развият коронарна болест на сърцето и инсулт 1,41 години по-късно и ще живеят 1,26 години по-дълго от тези, които никога или рядко пият чай.

"Защитните ефекти на чая са най-силно изразени сред групата на редовно консумиращите чай. Изследванията показват, че основните биоактивни съединения в чая, а именно полифенолите, не се съхраняват в организма дългосрочно", коментира д-р Донгфен Гу.

Снимка: Unsplash/Mae Mu

"По този начин честото приемане на чай за продължителен период може да е необходимо за кардиопротективния ефект", допълва специалистът от Китайската академия на медицинските науки.

При субанализа на чайовете по вид, пиенето на зелен чай е свързано с приблизително 25% по-нисък риск от инцидентно сърдечно заболяване и инсулт, фатална сърдечна болест и инсулт и преждевременна смърт поради каквото и да е причина. Не се наблюдават обаче значителни асоциации при черния чай.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани днес в списание European Journal of Preventive Cardiology, издавано от Европейското кардиологично дружество.